Menzis zet nieuwe stap op weg naar meer waardegerichte zorg

consult arts en oudere man

Samen met zorgaanbieders wil Menzis in 2018 de volgende stappen zetten op weg naar meer waardegerichte zorg. In haar Visie op Zorginkoop beschrijft Menzis hoe zij in samenwerking met zorgaanbieders het komende jaar betere gezondheidsuitkomsten wil realiseren tegen – waar mogelijk – gelijkblijvende of lagere kosten.

29 maart 2017

De Visie op Zorginkoop is mede het resultaat van contacten van Menzis met klanten, consumenten- en patiëntenorganisaties, organisaties voor zorgaanbieders en individuele zorgaanbieders. Menzis publiceert vrijdag 31 maart het Zorginkoopbeleid 2018 voor de diverse zorgsoorten.

Menzis ziet waardegericht zorg inkopen als de sleutel voor een toekomstbestendige en betere gezondheidszorg voor onze verzekerden. Joris van Eijck, directeur Zorg Menzis, licht toe:

joris van eijck

Onze zorginkoop heeft als doel om voor onze 2,2 miljoen verzekerden kwalitatief goede en betaalbare zorg te realiseren. We spelen in en anticiperen op de wensen en behoeften van onze verzekerden.

We richten ons op díe zorg die de beste verhouding heeft tussen gezondheidsuitkomsten die voor de klant relevant zijn en kosten voor het leveren van die zorg.

Onderzoek en ervaring tonen aan dat hogere kwaliteit en lagere kosten samen gaan. Bijvoorbeeld als hogere kwaliteit in één keer tot een succesvol behandelresultaat leidt, of als een behandelmethode bij lagere kosten tot gelijkblijvende uitkomsten leidt. Van Eijck:

Op die manier wil Menzis meer waarde bieden voor mens en maatschappij. Voor jong en oud, voor gezond en ziek, voor nu en in de toekomst. Afspraken met zorgaanbieders moeten waarde toevoegen aan de zorg voor patiënten.

Structurele aandacht voor de blik van buiten

De afgelopen periode heeft Menzis landelijk en regionaal resultaat geboekt door te werken vanuit specifieke klantvragen en ontwikkelingen. Dat gaat bijvoorbeeld om het behandelen van aandoeningen, om het versterken van gezondheid en om preventie.

Inspraak van verzekerden via de Ledenraad van Menzis, inbreng via klantenpanels en samenwerking met patiënten- en consumentenorganisaties zijn cruciaal om in te kunnen spelen en te anticiperen op hun vragen en wensen. Die blik van buiten heeft daarom een structurele plek bij Menzis.

 

Duurzame samenwerkingsrelaties met zorgaanbieders

Menzis wil over een langere periode samenwerkingsrelaties aangaan met zorgaanbieders. Gezamenlijk kan de waarde voor patiënten en verzekerden nog meer worden verhoogd. Menzis verbetert in 2018 daarom de dienstverlening aan zorgaanbieders en vereenvoudigt het contracteerproces.

Ook het principe van horizontaal toezicht krijgt meer aandacht. Dit zorgt sneller voor duidelijkheid over zorgkosten en verzekerden krijgen er sneller en beter inzicht mee in de zorgkosten die ze hebben gemaakt. Menzis gaat daarnaast verder met vernieuwende manieren van (het financieren van) zorg - zoals populatiebekostiging - waar het de afgelopen jaren mee heeft geëxperimenteerd. In 2018 zullen daarnaast diverse innovaties worden opgeschaald.

 

Digitaal magazine

De Visie op Zorginkoop van Menzis leest u in het digitaal magazine:

 

magazine visie zorginkoop


Alle relevante informatie voor zorgaanbieders is te vinden op de speciale pagina op menzis.nl/zorgaanbieders. Het zorginkoopbeleid per zorgsoort zal vrijdag 31 maart ook op die pagina worden gepubliceerd.
 

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.