Betere zorg tegen lagere kosten via afspraken over waardegerichte zorg

thuiszorg rolstoel

Vanaf volgend jaar wil Menzis met zorgaanbieders waardegerichte afspraak maken voor heup- en knievervanging. Het belangrijkste doel is om zo de uitkomsten van de zorg voor onze klanten te verbeteren.

13 april 2017

Waardegericht inkopen is een belangrijk speerpunt van het Menzis zorginkoopbeleid 2018. Het richt zich op díe zorg die de beste verhouding heeft tussen gezondheidsuitkomsten die voor de klant relevant zijn (kwaliteit) en kosten voor het leveren van die zorg.

Met zo'n zestig vertegenwoordigers van ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra, Nederlandse Orthopeden Vereniging en Patiëntenfederatie Nederland keken we tijdens een bijeenkomst op vrijdag 7 april naar het waardegericht inkopen van zorg bij heup- en knieslijtage. Deze bijeenkomst stond onder leiding van deskundigen van het International Consortium for Health Outcomes Measurement (ICHOM).

 

ICHOM heeft internationaal veel ervaring met waardegericht inkopen. Internationale resultaten zijn bijvoorbeeld een daling van de kosten met 20% van een gehele behandeling van heup- of knievervanging of een stijging van 20% met betrekking tot de verbetering van de gezondheid bij aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Tijdens het symposium riep Joris van Eijck (directeur zorg, Menzis) zorgaanbieders op zich te melden om ook een begin te maken met deze manier van inkopen. Tot de zomer kunnen aanbieders zich melden.

Voor patiënten relevante uitkomsten van zorg

Bij waardegericht inkopen staan de uitkomsten voor de patiënten centraal. Bij de totale behandeling van bijvoorbeeld heup- en knieslijtage gaat het dan met name om de pijn en functioneren van het versleten gewricht en de kwaliteit van leven en complicaties van de operatie.

Het is belangrijk dat dit internationaal ontwikkeld wordt, omdat er dan wereldwijd goede uitkomstindicatoren kunnen worden gebruikt en vergelijking tussen landen mogelijk is.

Ervaringen in het buitenland

Tijdens de bijeenkomst zijn ervaringen uit Zweden (Stockholm) en Engeland (Bedfordshire) gepresenteerd.

  • in Zweden is door waardegericht inkopen van heup- en knievervanging het aantal complicaties met 20% afgenomen. Ook zijn de kosten per patiënt van de gehele behandeling met 20% gedaald.
  • in Engeland is de totale zorg voor het bewegingsapparaat in de regio Bedfordshire waardegericht ingekocht. Na anderhalf jaar is daar het aantal verwijzingen naar het ziekenhuis met een kwart afgenomen en is het aantal patiënten met een verbetering van de gezondheid met 20% toegenomen.

Plannen van Menzis

Vanaf 2018 wil Menzis met een aantal zorgaanbieders een driejarige waardegerichte afspraak maken voor heup- en knievervanging. Het belangrijkste doel is de uitkomsten van de zorg voor onze klanten te verbeteren. En aangezien de praktijk leert dat betere uitkomsten van zorg vaak samen gaan met lagere kosten, kunnen we op deze manier ook de stijging van de kosten beheersen.

Vanaf 2018 wil Menzis soortgelijke afspraken maken voor staaroperaties en behandelingen van hartziekten.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over deze bijeenkomst óf over waardegericht inkopen? Stuur dan een e-mail naar waardegerichtinkopen@menzis.nl. Zodra het verslag van deze dag gereed is, kunt u deze ook ontvangen.

Skipr, het platform voor beslissers in de zorg, heeft over de Menzis – ICHOM dag op 7 april ook een artikel gepubliceerd.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.