Pak wachtlijsten in de zorg bij de bron aan

vrouw aan de telefoon

Moet je lang wachten op een operatie? Dan kan het helpen om in actie te komen en een beroep te doen op wachtlijstbemiddeling. Bij Menzis werden in 2016 ongeveer 6.000 verzoeken tot bemiddeling ingediend. En dat blijkt te werken: bijna 90% van deze verzoeken kan worden ingewilligd. Daarom is het wel raar dat niet meer mensen gebruik maken van deze mogelijkheid.

23 mei 2017

Volgens Suzanne van der Land (manager zorgadvies, Menzis) wordt wachtlijstbemiddeling al wel bij patiënten onder de aandacht gebracht, maar kennelijk niet op de juiste momenten:

suzanne van der land

Ik denk dat dit soort informatie aangeboden moet worden op het moment dat het relevant is.

Dianda Veldman van patiëntenfederatie NPCF is kritisch op hoe zorgverzekeraars de wachtlijstbemiddeling aanbieden:

dianda veldman

Als je gewoon op de homepage kijkt, dan vind je het niet. En je moet als verzekerde op het idee komen van: 'mijn zorgverzekeraar zou er iets in kunnen doen.

Tijd voor actie

Het zou volgens Van der Land mooi zijn als zorgaanbieders hun patiënten attenderen op de wachtlijstbemiddeling van de zorgverzekeraars bij patiënten:

De huisarts heeft daar bijvoorbeeld ook een belangrijke rol in. En ook wij, als verzekeraar, zullen op meer plekken de mogelijkheden voor wachttijdbemiddeling onder de aandacht brengen.

Meer dan alleen bemiddeling

Menzis wil meer doen dan alleen bemiddelen naar een andere locatie. Wij pakken het probleem van wachtlijsten bij de bron aan. We zien dat meer dan 50% van de vragen over wachtlijsten gaan over oogzorg. Naast reguliere bemiddeling, hebben we daarom  via onze zorginkoop gekeken naar andere mogelijkheden. In Twente worden er nu na een initiatief van Menzis optometristen opgeleid om zo de druk op de wachtlijsten voor oogzorg te verlichten.

Interview op BNR Nieuwsradio

Beluister ook het interview met Suzanne van der Land en Dianda Veldman op bnr.nl: Lange wachttijden in de zorg? Doe iets.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.