Huisarts en orthopeed houden samen spreekuur

revalidatie

Eén consult met je huisarts, waar ook de orthopeed bijzit. Het is een proef in de regio Den Haag, bedoeld om de klachten verder te verkennen en te kijken of een operatie noodzakelijk is. "Zo besparen we veel patiënten een bezoek aan het ziekenhuis."

13 juni 2017

Peter den Hollander, orthopedisch chirurg in Haaglanden Medisch Centrum, schuift één keer per 2 weken aan bij SHG gezondheidscentrum De Koning (Den Haag) en bij huisartsenpraktijk Savalle (Voorburg). Daar ziet hij patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat. Hij helpt huisartsen als ze twijfelen over de oorzaak of de vervolgbehandeling.


Doorverwijzing meestal niet nodig

Peter den Hollander vindt de proef een prima initiatief:

Flinke slijtage aan een gewricht kan vaak alleen met een operatie worden verholpen. Maar zo’n 80% van alle patiënten die de huisarts naar het ziekenhuis verwijst – vooral mensen met klachten aan knie, heup of schouder – hebben geen operatie nodig en zijn te behandelen met fysiotherapie, medicijnen, voorlichting of een combinatie daarvan. Die hoeven dus niet naar het ziekenhuis te worden doorverwezen.

Leren van elkaar

Peter den Hollander:

Normaal ziet de huisarts alleen de uitslag van de röntgenfoto, nu ziet hij de foto zelf, mét uitleg. De huisarts leert van mij, en ik sta dichter bij de patiënt én bij zijn hoofdbehandelaar, de huisarts. We weten allebei in welke fase de patiënt zit en wat zijn wensen zijn. Dus hoef ik in het vervolg maar kort telefonisch te overleggen met de huisarts om samen de juiste vervolgstappen te zetten. Al met al voorkomen we veel onnodige ziekenhuisconsulten.

Samen optrekken

Net als Peter den Hollander ziet ook Justian Hofmans (huisarts bij Savalle) voordelen voor de patiënt:

Het meekijkconsult kost geen eigen risico. Daarnaast staat de patiënt veel meer centraal: we kijken samen – met z’n drieën – naar de beste behandeling. Er is meer overleg, meer ruimte om te overleggen en samen de juiste beslissingen te nemen. Ik krijg dankzij de uitleg van de orthopeed, veel duidelijkheid. Wat is de oorzaak van de klachten? Is een operatie nodig? Welke medicijnen slaan goed aan? Voor mij als huisarts is het advies van de orthopeed waardevol. Het resultaat is een behandelplan waar de patiënt het beste mee is geholpen.

Evaluatie eind 2017

Eind dit jaar is de evaluatie van de proef. Hofmans wacht de resultaten met belangstelling af, maar weet eigenlijk al wat de uitkomst zal zijn:

Ik hoor nu al dat zij dit fantastisch vinden; patiënten voelen zich serieus genomen, ze krijgen uitstekende zorg dichtbij huis.

huisarts en orthopeed

Orthopedisch chirurg Peter den Hollander (links) en huisarts Justian Hofmans houden samen spreekuur.

Peter den Hollander:

Als deze proef slaagt, gaan we deze aanpak uitrollen op 3 extra locaties in de regio Den Haag, met nog 3 orthopeden van Haaglanden Medisch Centrum. In de toekomst willen we ook dat fysiotherapeuten aanhaken.

 

"Ik kreeg advies van 2 kanten"

"Vind je het goed als ook de orthopeed bij de afspraak zit, vroeg mijn huisarts. Ja natuurlijk, zei ik. Ik moest wel even naar het ziekenhuis voor een scan. 2 weken later zaten we met z’n drieën aan tafel. Meteen werd duidelijk dat een stuk kraakbeen in één knie weg is. Het advies kwam van 2 kanten, ik moest voorzichtig gaan sporten. En om de knie te ontlasten, nog wat afvallen. Ik zag mijn huisarts met veel interesse luisteren naar de orthopeed en meekijken naar de foto’s, die leert daarvan.

Nog meer voordelen van het gezamenlijke consult? Zeker, ik heb maar één afspraak, vlakbij huis, hoef niet naar het ziekenhuis. Dit moeten ze doen voor veel meer klachten. Zeker als er kans is dat iets goed mis is. Stel dat je een naar bericht krijgt, dan is er altijd nog je eigen huisarts bij, die je kan opvangen."


Jeanne Koome (65)

Den Haag

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.