Nieuwe oplossingen voor betere ouderenzorg

kleindochter en oma

De Hanzehogeschool Groningen en Menzis organiseerden samen een bijzonder project. Studenten van verschillende opleidingen gingen in teams aan de slag om te werken aan nieuwe technische oplossingen voor betere ouderenzorg. Bijvoorbeeld om mensen op een plezierige manier langer hun eigen huishouden te laten doen. Of oplossingen waarbij mensen die slecht ter been zijn toch actief kunnen blijven.

13 juni 2017

Het uitgangspunt van het project was dat studenten voor en mét ouderen gingen werken aan ideeën. Daarom brachten we de studenten in contact met ouderen die het leuk vinden om hun mening te geven en studenten meer inzicht in het leven op leeftijd te willen geven.

Wanda Ampting is één van de studenten die meedeed aan dit project.

wanda ampting

Begin dit jaar liep ik 24 uur mee bij Woonzorg BCM in Stadskanaal. Hier heb ik veel geleerd maar vooral ook leuke mensen leren kennen! Tijdens mijn bezoek bracht ik 24 uur door met ouderen. Samen met mijn groepsgenoten probeerden ik er achter te komen hoe zij over diverse thema’s denken en of zij tegen problemen aanlopen. Uiteindelijk bleek dat sociale impact, beweging, mentale mantelzorg, medicatie en moderne technologie onderwerpen zijn waar ouderen moeite mee hebben.

Dat de ouderen niet gewend zijn aan de moderne technologie viel op wanneer ik mijn mobiele telefoon er bij pakte. Het leukste vond ik het nemen van een selfie. Sommige ouderen wezen naar zichzelf en anderen konden niet geloven dat zij het waren. Dit zorgde voor veel enthousiasme voor de mobiele telefoon. Hierdoor besloot mijn groepje om ons te richten op het makkelijker maken van moderne technologie voor ouderen.

Dit resulteerde in de Online Meeting App, afgekort tot OMA. Deze app vereenvoudigt het gebruik van technologie voor ouderen. De app kent slechts 4 knoppen: bellen, mailen, camera en fotogalerij. De reacties op de testversie waren erg enthousiast! Ouderen vinden de overzichtelijkheid van de app fijn. Vanwege de enthousiaste reacties streven we er naar om de app daadwerkelijk uit te brengen. Ik vond het een geweldige ervaring en de ouderen vonden het zelf ook erg leuk dat wij er waren. Ik ben later nog een keer terug gegaan en werd direct met open armen verwelkomd!

hanze hogeschool

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.