Wat verandert er in 2018 in de zorg?

Terugblik op Prinsjesdag 2017

Menzis Prinsjesdag 2017

Op 19 september 2017 presenteerde het demissionaire kabinet Rutte II, de Miljoenennota en rijksbegroting voor 2018. Zoals verwacht heeft het kabinet een begroting gepresenteerd met weinig nieuwe plannen. Het beleid van vorig jaar wordt dan ook voortgezet zonder grote veranderingen. Toch zijn er enkele aanpassingen zichtbaar in de zorg.

20 september 2017

De belangrijkste punten:

 

  • De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt in 2018 met 131 euro naar 1.197 euro (voor het hele jaar). Voor huishoudens met meerdere personen stijgt de maximale zorgtoeslag met 194 euro naar 2.237 euro.
  • Er wordt 435 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de verpleeghuiszorg.
  • De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) die gepensioneerden en zelfstandige ondernemers aan de Belastingdienst moeten afdragen, stijgt volgend jaar van 5,4 procent naar 5,65 procent.
  • Het kabinet verwacht een stijging van de zorguitgaven van ruim 5%. Dat is erg fors. De zorguitgaven komen daarmee dicht in de buurt van de uitgaven voor de sociale zekerheid.
  • Ook de Raad van State herhaalt de waarschuwing dat de kosten van zorg de komende jaren sneller stijgen dan de economie en dat is op lange termijn niet houdbaar.
  • Met de gegevens uit de begroting voor Volkshuisvesting, Welzijn en Sport (VWS), gaan wij aan de slag om de zorgpremie 2018 vast te stellen. De zorgpremie maken we dit jaar uiterlijk op 12 november bekend.
  • Over de veranderingen in de basisverzekering hebben onze klanten gisteren een mailing ontvangen.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.