Zorginkooprelatie op weg naar volwassenheid

Ruben Wenselaar voorzitter RvC Menzis over zorginkoop

“We herkennen ons in een deel van de conclusies, maar hebben ook kanttekeningen", reageerde Ruben Wenselaar (Voorzitter Raad van Bestuur Menzis) maandag 2 oktober naar aanleiding van een rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) over zorginkoop.

4 oktober 2017

In het rapport wordt veel gesproken over de zorginkooprelatie en de rol van de zorgverzekeraar. Zorginkoop kent twee partijen: aan de ene kant de zorgaanbieder en aan de andere kant de zorgverzekeraar, het zorgkantoor of de gemeente.

Wenselaar: "Voor onze inkoop is de waarde van de zorg leidend, de beste verhouding tussen de uitkomst of de kwaliteit en de kosten van de zorgprestatie. We willen dan ook weg van een betaling per verrichting. Met onze inzet op substitutie en doelmatigheid hebben we als als zorgverzekeraar al heel wat onnodige kosten en onnodige premiestijging weten te voorkomen. Daar moeten we elkaar ook nog beter in vinden. De zorginkooprelatie is dan ook op weg naar volwassenheid.”

Van keuzevrijheid naar keuzemogelijkheden
In het rapport is veel aandacht voor vrije artsenkeuze. “We moeten eigenlijk afstappen van het woord ‘keuzevrijheid”, licht Wenselaar toe. “Ik heb het liever over keuzemogelijkheid. Indien zorgverzekeraars vanwege de vrije artsenkeuze namelijk gedwongen worden om ook slechte zorg en ondoelmatige zorg te contracteren, maakt dat de zorgpremie onnodig duur. En dat zet de solidariteit in het stelsel, tussen arm en rijk, ziek en gezond, jong en oud, nog verder onder druk. Het gaat hier wel om geld dat we met ons allen opbrengen. Daarom pleiten wij niet voor keuzevrijheid, maar voor een naturapolis met voldoende keuzemogelijkheden.”

Betaalbaarheid van zorg 
In het rapport komt het onderwerp betaalbaarheid van zorg slechts beperkt aan bod. Dat vindt Wenselaar een gemis: “Zeker op dit moment is dit een belangrijk maatschappelijk thema. Wij willen graag samen met zorgaanbieders en patiëntenverenigingen nadenken over hoe we de beschikbare middelen zo goed mogelijk kunnen blijven inzetten. Daardoor kunnen ook de toekomstige generaties rekenen op kwalitatief goede en betaalbare zorg.”

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.