Menzis maakt waardegerichte afspraken voor heup-, knie- en staarbehandelingen

Ouderen aan het voetballen

Menzis start vanaf 2018 met meerjarenafspraken voor de waardegerichte inkoop van de behandeling van heup- en knieartrose en staaroperaties.

11 oktober 2017

Met maar liefst dertig ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra is een driejarig contract gesloten. In een interview op Skipr licht Ward Bijlsma (Programmamanager Menzis) de aanpak toe.

“Op deze manier stimuleren wij een verbetering van de behandelingen”, aldus Bijlsma. “We kopen de zorg waardegericht in: we maken afspraken met zorgaanbieders over de kwaliteit van de behandelingen. Zij krijgen op hun beurt de ruimte om die kwaliteit te verbeteren. Die verbeteringen worden goed gemeten, zodat we steeds kunnen kijken of de waarde van elke euro aan ingekochte zorg toeneemt. Zorgaanbieders bieden onderling inzicht in de gemaakte kosten, de geleverde kwaliteit en jaarlijkse verbeterstappen. Om ervoor te zorgen dat patiënten altijd terecht kunnen op de plekken waar de beste zorg wordt geleverd, schrapt Menzis de volumeplafonds voor deze aanbieders. ”

Ambitie
Bijlsma vervolgt: “Jaarlijks worden ongeveer tienduizend patiënten behandeld voor staar of knie- of heupartrose. Dat is al een behoorlijk aantal. Uiteindelijk willen we de aanpak van waardegerichte zorginkoop ook toepassen bij andere behandelingen. Zo zorgen we ervoor dat we steeds betere zorg aanbieden voor een lage prijs. Menzis ziet dit als sleutel voor een toekomstbestendige en betere zorg voor onze verzekerden.”

Lees het hele interview met Ward Bijlsma op Skipr.

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.