Twente moet de vitaalste regio worden

Vitaal Twente

De Twentenaar is gemiddeld minder gezond dan andere Nederlanders. Vitaal Twente wil dit tij keren. Door het samenbrengen van partijen die technologische vernieuwingen voor de zorg ontwikkelen.

24 november 2017

Vitaal Twente is een initiatief van Menzis, Universiteit Twente, ROC Twente, GGD, Carint Reggeland, Saxion Hogeschool, Roessingh Research and Development en Ziekenhuis Groep Twente. Het gemeenschappelijke doel: Twente moet de vitaalste regio van Nederland worden, met behulp van innovatieve technologie. Veertien gemeenten doen mee om dit mogelijk te maken. Van Enschede tot Almelo, maar ook kleinere gemeenten zoals Tubbergen en Twenterand.

Hulp met de volgende stap
Miriam Vollenbroek, voorzitter Vitaal Twente: “Wij ondersteunen partijen bij het ontwikkelen van innovaties, die de kwaliteit van de zorg verbeteren en daarmee de mensen in onze regio vitaler maken. Wie iets op de markt wil brengen, heeft duizend en een vragen. Zoals: ‘Onze proef was succesvol. Maar hoe moet ik dit opschalen?’ Wij helpen bij het hele traject: van idee tot businessplan. Belangrijk is dat de partijen goed aansluiten bij de behoefte in de zorg en dat de technologie goed getest is voordat het wordt geïmplementeerd. Met onze ondersteuning lukt het vaker de volgende stap te zetten.”

Soms huiverig voor vernieuwing
In het verleden zag Miriam veel mooie initiatieven in de kiem gesmoord. “Zo zijn veel zorgprofessionals huiverig voor vernieuwing. Neem het consult via de computer. Zorgverleners zeggen dan al snel: zo gaat het menselijk contact verloren. Maar nieuwe technologie zal het persoonlijk contact niet vervangen; het is ondersteunend. Kijk naar de geestelijke gezondheidszorg: daar worden goede resultaten geboekt met een combinatie van persoonlijke gesprekken en online coaching. Mensen geef je zo ook meer regie over hun eigen gezondheid.”

Kosten en baten in kaart
Nog steeds ziet Miriam zorginstellingen die innovatie op afstand houden. “Ze zien het belang niet, denken dat het te duur is of vinden het ingewikkeld. Het is ook ingewikkeld. Een voorbeeld: de partij die een app wil gaan gebruiken voor zorg op afstand, moet wel investeren, maar krijgt vaak niet de opbrengsten. Vitaal Twente zegt dan: Natuurlijk hebben we ook oog voor jouw belangen als zorgverlener. Jij moet er baat bij hebben als je investeert in nieuwe technologie.’ Daarom maakt Vitaal Twente een overzicht van de kosten en baten, voor alle partijen. En we gaan hierover met hen in gesprek. Al met al kun je zeggen dat Vitaal Twente voorkomt dat vernieuwende ideeën stranden.”

Vier voorbeelden van technische innovaties in zorg

 1. Let’s go
  Het doel van dit project is om het aanbod in beweeginterventie (van fitness tot yoga) beter af te stemmen op de behoeften van 65-plussers. Door met hen in gesprek te gaan, wil Vitaal Twente zaken helder krijgen. Wat wil de oudere als het gaat om bewegen en een actieve levensstijl? Vervolgens ontwikkelt Vitaal Twente richtlijnen voor aanbieders van beweeginterventies, zodat meer ouderen gezond gaan bewegen.
 2. Langgezond.nl
  Op dit online portal – ontwikkeld door Roessingh Research and Development en Universiteit Twente – krijgen ouderen meer inzicht in hun gezondheid. Wat kun je zelf doen aan je klachten? Wanneer is het verstandig hierover met je huisarts te praten?
 3. Twentse Zorg Academie
  TZA is hét regionale innovatiecentrum op het gebied van zorgtechnologie en toepassingen gericht op zelfstandigheid en zelfredzaamheid. In TZA komen (zorg)ondernemers, overheid en onderwijs samen. Studenten, professionals, mantelzorgers en burgers kunnen er kennismaken met nieuwe ontwikkelingen, trends, technieken en apparatuur, die het (langer) zelfstandig wonen ondersteunen.
 4. Stoppen-met-roken-app
  Hogeschool Saxion Enschede keek – samen met Tactus Verslavingszorg, Medisch Spectrum Twente en Universiteit Twente en gebruikers van vergelijkbare apps – wat wel en niet helpt bij het stoppen met roken. Veel apps richten zich op de massa, terwijl een definitief afscheid van de sigaret een individuele aanpak vereist. De app van Saxion voldoet aan die eis en kan de roker in contact brengen met lotgenoten en hulpverlening.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.