Betere geestelijke gezondheidszorg door meerjarencontract met Lentis

GGZ

Geestelijke gezondheidszorg in Noord-Nederland verder verbeteren én betaalbaar en toegankelijk houden voor patiënten. Dat is het doel van de afspraken die zorgaanbieder Lentis en Menzis hebben gemaakt voor de periode tot 2020. Voor inwoners van Groningen is dankzij de afspraken de toegang tot de ggz de komende jaren gewaarborgd. Voor cliënten van Lentis betekent het meer focus op herstel en leefkracht in hun behandelingen.

27 november 2017

Het contract tussen Lentis en Menzis - met de titel ‘Meerjarig Meerwaarde’ - is onderscheidend van wat gebruikelijk is tussen ggz-aanbieders en zorgverzekeraars. “Inhoud en kwaliteit van geestelijke gezondheidszorg staan in deze meerjarenafspraken centraal”, aldus Joris van Eijck, directeur Zorg bij Menzis. “Lentis en Menzis gaan echt anders samenwerken; met kwaliteit als vliegwiel voor verandering. In lijn met het GGZ-manifest ‘Minder regelgekte, meer zorg’ zal dat - waar mogelijk via minder administratieve lasten - uiteindelijk ook doelmatiger zijn.”

Betere zorg voor cliënten en verzekerden
Deze andere aanpak leidt volgens Corstiaan Bruinsma, Raad van Bestuur-lid van Lentis, tot positieve verandering voor cliënten. “De afspraken van Lentis en Menzis bieden een goed fundament om onze cliënten zorg te bieden met betere uitkomsten. Juist ook door innovatieve behandelmethoden en door patiënten te ondersteunen bij het zelf maken van keuzes. Zo krijgen straks zo veel mogelijk patiënten een gepersonaliseerd behandeladvies dat voldoet aan de richtlijnen. Dat is waar Lentis en Menzis de komende jaren samen verder aan werken. Overigens doen we dit niet alleen, maar met de bevlogenheid en de blik van cliënten en familie, en samen met andere regionale partners, zoals gemeenten.”

Focus op leefkracht en herstel
Een belangrijk onderdeel van de samenwerking tussen Lentis en Menzis is de aandacht voor de ‘leefkracht’ van cliënten. Een gezonde leefstijl speelt namelijk een cruciale rol in het herstel en de gezondheid van mensen. Zeker op het moment dat patiënten hun eigen keuzes hierin kunnen maken. Het geeft mooie resultaten voor het mentale en fysieke welzijn van patiënten. Tijdens hun behandeling, maar ook daarna. Bijvoorbeeld via een ‘terugvalpreventie-pakket’ met online ondersteuning.  Bewezen effectieve preventieprogramma’s worden duurzaam georganiseerd en gefinancierd. De ervaringen van Lentis op dit vlak via het Centrum voor Integrale Psychiatrie en van Menzis via SamenGezond komen hier bij elkaar.

Lees ook eens het interview in Zorgvisie, waarin Joris van Eijck en Corstiaan Bruinsma de meerjarenafspraken verder toelichten.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.