Ouderen doen graag zelf boodschappen

Menzis, Albert Heijn en Stichting Informele Zorg Twente helpen ouderen zelf hun boodschappen te doen. Vrijwilligers halen de ouderen thuis op en rijden hen naar een AH-winkel.
 

30 november 2017

 

De proef bij winkels van Albert Heijn in Almelo (Nieuwstraat en Binnenhof) en Enschede (Rijnstraat) is een groot succes. Vrijwilligers van Stichting Informele Zorg Twente (SIZT) halen elke week een vast groepje ouderen thuis op en zetten hen af bij de winkel. Daar doen de ouderen zelf hun boodschappen, maken er een praatje en drinken een kop koffie. Albert Heijn-medewerkers nemen extra tijd voor de ouderen, wijzen hen de weg, geven uitleg over producten.

 

Straks ook in Borne
De ouderen betalen een kleine vergoeding. Dit is de onkostenvergoeding voor de vrijwilligers, die met hun eigen auto rijden, waarin de rollator of rolstoel moet passen. Nu de proef geslaagd is, gaan er meer winkels van Albert Heijn meedoen. Ook in Borne en later in nog meer plaatsen. Het begeleid boodschappen doet niet alleen de oudere goed, maar ook de vrijwilliger: de oudere behoudt z’n zelfstandigheid, de vrijwilliger kan iets betekenen voor z’n medemens.

 

Onder de mensen
Het idee komt uit het project ‘24 uur met’: 24 medewerkers van Menzis leefden 24 uur met ouderen, om te ervaren waar zij behoefte aan hebben. Toen bleek dat voor veel ouderen het boodschappen doen meer is dan melk en suiker in huis halen. Het is voor hen ook een uitje, een manier om onder de mensen te komen, het gevoel van eigenwaarde te behouden en in beweging te blijven. Oud worden gaat vaak gepaard met het inleveren van zelfstandigheid, gezondheid en mobiliteit. Zelf je boodschappen kunnen blijven doen, geeft ouderen regie over hun eigen leven.

 

"Blij dat ik het nog zelf kan”
Mevrouw Herman (83) uit Almelo: “Ik kom al 25 jaar bij Albert Heijn in het centrum van Almelo. Vroeger ging ik met m’n eigen auto, maar dat kan niet meer. Eerst kreeg ik een hartinfarct en toen een hersenbloeding. Die heeft me de das omgedaan en m’n leven veranderd. Ik heb geen evenwicht meer, kan slecht lopen, m’n geheugen is verminderd en kan minder goed zien. De kleine boodschappen kan ik nog wel, met de rollator naar een klein supermarktje vlakbij huis. Maar niet meer de grote en zware dingen. Als je ouder wordt nemen je krachten af, heel vervelend. De vrijwilliger die me thuis ophaalt, loopt met me mee de winkel in. Of ik nu pinda’s pak met of zonder zout, kan ik zelf niet zien. En de houdbaarheidsdatum bijvoorbeeld kan ik niet lezen. Daar helpt hij me bij, fijn dat ik zo nog zelf mijn boodschappen kan doen. Hij brengt ook alle spullen bij me naar boven. Gezellig is het ook, er zijn nog twee aardige mevrouwen die meegaan, die komen allebei van oorsprong uit Amsterdam, net als ik. De een heeft zelfs vlakbij me gewoond in Amsterdam, toevallig hè?"

 

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.