Eerste resultaten Healthy Workplace gepresenteerd

Healthy Workplace

Op 30 november werden de eerste resultaten van het onderzoek naar 'de gezonde werkplek van de toekomst' gepresenteerd tijdens het eerste symposium van de Innovatiewerkplaats Healthy Workplace in het Kenniscentrum Noorderruimte van de Hanzehogeschool Groningen. In de Innovatiewerkplaats Healthy Workplace werkt Menzis samen met ENGIE, Health2Work, Measuremen, Planon en de Hanzehogeschool Groningen.

1 december 2017

Bewegen
De eerste onderzoeken hebben interessante inzichten opgeleverd. Zo blijkt dat veel werkgevers een gezonde werkomgeving willen realiseren, maar daarbij stuiten op lastige vragen, zoals welke interventies effectief zijn of dat de kosten tegen de baten opwegen. De ingebruikname van zit/sta bureaus liet zien dat veel mensen graag meer willen bewegen tijdens het werk, maar dat het erg lastig is om een duurzame gedragsverandering te realiseren; je vergeet je goede voornemens wanneer je in een ’flow' zit. Naast voorlichting, begeleiding en cultuurverandering zijn er mogelijkheden op het gebied van ‘nudging’ en e-coaching.

Ontspannen
In een ander onderzoek kwam naar voren dat er veel behoefte is aan plekken om te ontspannen tijdens de werkdag. De voorkeuren lopen uiteen (actief/rust, samen/alleen), maar contact met natuurlijke elementen blijkt iedereen ontspannend te vinden.

Specifiek en persoonsgebonden
Tot slot bleek uit de reacties van deelnemers dat ze directe inzage in meetwaarden (zoals CO2-gehalte en temperatuur in de werkomgeving) interessant vinden, maar dat dit niet voldoende is om gezond gedrag te bevorderen. Er is behoefte aan meer specifieke, persoonsgebonden informatie en aan tips om zelf de omgevingscondities te kunnen beïnvloeden. Al deze inzichten worden gebruikt om het project Healthy Workplace de komende jaren verder te ontwikkelen.

Waardevolle data
De onderzoeken vinden plaats in een living lab, waar met behulp van sensoren, experience sampling en 'wearables' data verzameld worden op het gebied van gezondheid, gedrag en omgevingscondities. De combinatie van deze datastromen maakt analyses mogelijk om bijvoorbeeld andere werkplekken te gebruiken, meer te bewegen of beter te ontspannen. Daarnaast worden in het living lab experimenten uitgevoerd met innovatieve producten die de gezondheid kunnen bevorderen, zoals zit/sta bureaus en armbanden die je gevoelstemperatuur kunnen verhogen of verlagen. De kenniswerkers die in het living lab hun dagelijkse werkzaamheden uitvoeren, genereren waardevolle data en leveren daarnaast belangrijke feedback op de dingen die worden uitgeprobeerd. Op dit moment is er één lab live, daarnaast is het collectief druk bezig met de voorbereiding van een tweede locatie bij Menzis (in Wageningen).
Healthy Workplace gaat de komende jaren verder op de ingeslagen weg en wil daarbij graag meer mensen en organisaties betrekken die het belang van een gezonde werkomgeving onderschrijven. Meer informatie is te vinden op www.healthy-workplace.nl


Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.