Onderzoek goedkoper medicijn uitgezaaide prostaatkanker

Rhenium is een radioactief geneesmiddel voor de behandeling van pijn bij uitgezaaide prostaatkanker en heeft mogelijk ook een positief effect op de overlevingskans. Meander MC start samen met het VU MC en zorgverzekeraars Menzis, Zilveren Kruis, VGZ en CZ een landelijk onderzoek.

14 december 2017

In het onderzoek wordt het betaalbare Rhenium-188-HEDP vergeleken met Radium-223-chloride, een duur alternatief dat momenteel in veel ziekenhuizen wordt gebruikt. 15 december zette Ruben Wenselaar (Voorzitter Raad van Bestuur Menzis) zijn handtekening onder de afspraken.

Snel beschikbaar tegen lage kosten
Onderzoekers in Meander Medisch Centrum, VU Medisch Centrum en het Radboudumc hebben in de afgelopen jaren veel kennis vergaard over therapie bij prostaatkanker. Internist-oncoloog Haiko Bloemendal van Meander: “Uit alle studies tot nu toe komt naar voren dat Rhenium minstens zo effectief zou kunnen zijn als het huidige middel. Het voordeel van van Rhenium is echter dat het in de eigen apotheek kan worden bereid en daardoor snel beschikbaar is tegen lage kosten. Dat is in het voordeel van de patiënt. Het ontbreekt echter nog aan een vergelijkende studie tussen beide middelen.”

Test
Wenselaar: “Het is uitzonderlijk dat we een degelijk onderzoek met zo’n brede coalitie van partners ondersteunen. De komende twee jaar zullen 400 patiënten met prostaatkanker worden behandeld met één van beide radioactieve geneesmiddelen. De uitkomst van deze wetenschappelijke studie kan een doorbraak betekenen in de markt voor dure geneesmiddelen.”

Voor mobiel graag portret weergave gebruiken als u wilt chatten.
Connectie maken
Let op! Op mobiel kan de verbinding verloren gaan, als u een andere app opent of een andere pagina.
Medewerker is aan het typen
Chat reeds actief

U heeft al een chat scherm open in een andere tab. U kunt maar 1 chat venster actief hebben.

Stoppen met chat?

Weet u zeker dat u de chat wilt stoppen?

..

{1}

{2}

Op de website van Menzis worden cookies gebruikt. Dit doen we om het gebruik van de website te vergemakkelijken en om onze website te verbeteren op basis van analyses. We gebruiken ook cookies om u relevante persoonsgerichte inhoud te kunnen laten zien en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Meer informatie vindt u in onze cookiepolicy