Onderzoek goedkoper medicijn uitgezaaide prostaatkanker

Rhenium is een radioactief geneesmiddel voor de behandeling van pijn bij uitgezaaide prostaatkanker en heeft mogelijk ook een positief effect op de overlevingskans. Meander MC start samen met het VU MC en zorgverzekeraars Menzis, Zilveren Kruis, VGZ en CZ een landelijk onderzoek.

14 december 2017

In het onderzoek wordt het betaalbare Rhenium-188-HEDP vergeleken met Radium-223-chloride, een duur alternatief dat momenteel in veel ziekenhuizen wordt gebruikt. 15 december zette Ruben Wenselaar (Voorzitter Raad van Bestuur Menzis) zijn handtekening onder de afspraken.

Snel beschikbaar tegen lage kosten
Onderzoekers in Meander Medisch Centrum, VU Medisch Centrum en het Radboudumc hebben in de afgelopen jaren veel kennis vergaard over therapie bij prostaatkanker. Internist-oncoloog Haiko Bloemendal van Meander: “Uit alle studies tot nu toe komt naar voren dat Rhenium minstens zo effectief zou kunnen zijn als het huidige middel. Het voordeel van van Rhenium is echter dat het in de eigen apotheek kan worden bereid en daardoor snel beschikbaar is tegen lage kosten. Dat is in het voordeel van de patiënt. Het ontbreekt echter nog aan een vergelijkende studie tussen beide middelen.”

Test
Wenselaar: “Het is uitzonderlijk dat we een degelijk onderzoek met zo’n brede coalitie van partners ondersteunen. De komende twee jaar zullen 400 patiënten met prostaatkanker worden behandeld met één van beide radioactieve geneesmiddelen. De uitkomst van deze wetenschappelijke studie kan een doorbraak betekenen in de markt voor dure geneesmiddelen.”

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.