Menzis verbindt zich aan 'Vroeg Eropaf' voor Almeerders met geldproblemen

Vroeg Eropaf Almere

Om inwoners met geldproblemen eerder passende hulp te bieden, tekenden de Almeerse woningcorporaties, PLANgroep schuldhulpverlening en Zorggroep Almere begin 2017 het convenant ‘Vroeg Eropaf’. Op 12 januari sloten Menzis, NUON, Vitens, Gemeente Belastingen en BKR zich daarbij aan.

15 januari 2018

Plan op maat
Bij ‘Vroeg Eropaf’ gaan hulpverleners - na signalen van betrokken schuldeisers - persoonlijk langs bij huishoudens met een betalingsachterstand. Sinds de start van de samenwerking in februari 2017 tot november 2017 hebben de Almeerse woningcorporaties zo’n 440 huishoudens aangemeld. Hiervan zijn inmiddels 290 huishoudens bereikt, voor wie een plan van aanpak is samengesteld. Dit plan beschrijft hoe het huishouden de reguliere betaling van de vaste lasten gaat voortzetten én hoe eventuele schulden worden aangepakt.

Juiste hulp nog eerder
Wethouder Participatie, Werk en Inkomen, Froukje de Jonge: “Doordat Zorggroep Almere en PLANgroep samen ‘Vroeg Eropaf’ uitvoeren, kunnen zij iedereen een aanpak op maat bieden. Wij zijn blij met de medewerking van de woningcorporaties; dit helpt mensen écht. En doordat de extra organisaties zich nu hebben verbonden aan het convenant, vinden meer Almeerders in nood nog eerder de juiste hulp om hun financiële situatie weer onder controle te krijgen.”

Namens Menzis heeft Wouter Weyenborg, manager Creditmanagement en Polis, het convenant ondertekend. “We hadden al de minimapolis met de gemeente Almere. Dankzij dit project zetten we een nieuwe stap om te voorkomen dat mensen écht in de problemen komen. Dat juichen wij toe. En we zien in de praktijk ook dat het helpt.”

Veel waardering
De meeste mensen accepteren tijdens het huisbezoek een hulpaanbod van PLANgroep of Ondersteuning Schuldstabilisatie (OSS). Een minderheid geeft aan het zelf te willen oplossen. Het gros van de bewoners waardeert het onaangekondigde bezoek van de hulpverleners wel, omdat zij het moeilijk vinden zelf om hulp te vragen. Het luisterend oor en advies van de hulpverleners kunnen dan net die stap teweegbrengen.

Fotografie: Maarten Feenstra

Op de website van Menzis worden cookies gebruikt. Dit doen we om het gebruik van de website te vergemakkelijken en om onze website te verbeteren op basis van analyses. We gebruiken ook cookies om u relevante persoonsgerichte inhoud te kunnen laten zien en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Meer informatie vindt u in onze cookiepolicy