Nieuwe werkwijze nacontroles nierdonoren

Hoewel de jaarlijkse nacontrole van nierdonoren is vrijgesteld van eigen risico, blijkt dit bij de meeste zorgverzekeraars niet goed te gaan. In de totstandkoming van een nieuwe werkwijze voor huisartsen, die per 1 januari 2018 geldt, heeft Menzis een belangrijke rol gehad. Mineke Lievaart, manager Procesverbeterteam bij Menzis, schreef hierover een artikel in het verenigingsblad van de Nierpatiƫnten Vereniging Nederland (NVN).

15 januari 2018

Waar gaat het mis?
“Waarom lukt het verzekeraars niet de jaarlijkse keuring van nierdonoren buiten het eigen risico te houden?” schreef NVN-directeur Hans Bart in een tweet aan Erik Gerritsen (secretaris generaal van het ministerie van VWS), nadat Gerritsen op werkbezoek was geweest bij Menzis. In het Besluit Zorgverzekeringen is namelijk vastgelegd dat een nierdonor voor nacontroles vrijgesteld is van eigen risico. Omdat de declaratie van een nacontrole van een nierdonor niet altijd als zodanig wordt herkend, gaat het in de praktijk bij de meeste zorgverzekeraars toch mis. Menzis heeft in kaart gebracht wat er precies mis gaat en welke verbetering er nodig is. Vervolgens heeft Menzis hierover een presentatie gegeven op de Donorenavond van de NVN in het najaar van 2017.

Code voor nacontrole
Inmiddels zijn betrokken partijen (de Landelijke Huisartsenvereniging, de Nederlandse Zorgautoriteit, VWS, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Labcentra en Zorgverzekeraars Nederland) tot een oplossing gekomen: vanaf 1 januari 2018 gebruiken huisartsen een aparte code voor nacontroles van nierdonoren. Op het aanvraagformulier voor een labonderzoek kunnen zij nu specifiek aangeven dat het om nazorg van een nierdonor gaat. Wanneer de laboratoria dit juist doorvoeren in de declaratie, is het voor de zorgverzekeraar duidelijk dat het eigen risico niet belast mag worden.

Ook verbetering voor ziekenhuizen
Naast deze verbetering bij de huisarts, is ook het declareren van nazorg in het ziekenhuis verbeterd. Hoewel de diversiteit aan coderingen hier meestal niet tot het opleggen van het eigen risico leidde, is hier nu uniformiteit in aangebracht.
Beroepsorganisaties zijn op de hoogte gebracht van de nieuwe werkwijze.

Lees hier het volledige artikel in het verenigingsblad van de NVN (december 2017).

Voor mobiel graag portret weergave gebruiken als u wilt chatten.
Connectie maken
Let op! Op mobiel kan de verbinding verloren gaan, als u een andere app opent of een andere pagina.
Medewerker is aan het typen
Chat reeds actief

U heeft al een chat scherm open in een andere tab. U kunt maar 1 chat venster actief hebben.

Stoppen met chat?

Weet u zeker dat u de chat wilt stoppen?

..

{1}

{2}

Op de website van Menzis worden cookies gebruikt. Dit doen we om het gebruik van de website te vergemakkelijken en om onze website te verbeteren op basis van analyses. We gebruiken ook cookies om u relevante persoonsgerichte inhoud te kunnen laten zien en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Meer informatie vindt u in onze cookiepolicy