Focus op innovatiethema's bekendgemaakt tijdens e-healthweek

Telemonitoring

Telemonitoring van patiënten met hartfalen én digitale keuzehulpen bij behandelingen. Op deze twee innovatiethema’s focust de zogenoemde Vliegwielcoalitie - waaronder Menzis - zich de komende tijd. Dat maakte Patiëntenfederatie Nederland-directeur Dianda Veldman bekend op de slotconferentie van de e-healthweek.

26 januari 2018

Samen toewerken naar opschaling
De thema’s zijn niet nieuw in Nederland. En dat is ook juist de bedoeling. Er zijn immers al veel mooie initiatieven en aanbieders van producten, die helaas vaak in de pilotfase blijven steken. Daarom wil de Vliegwielcoalitie innovaties binnen deze twee toepassingsgebieden daadwerkelijk gaan opschalen in de zorg. De coalitie bestaat naast Menzis onder meer uit: het AMC, Bernhoven, Cordaan, CZ, Focus Cura, Institute for Positive Health, KPMG, KPN, ministerie van VWS, NZa, Philips, Slingeland Ziekenhuis, UMC Utrecht, VGZ, VitaValley, Zilveren Kruis en Zorginstituut Nederland.

Geselecteerd door patiënten en profs
De keuze voor telemonitoring en digitale keuzehulpen komt voort uit een selectieproces van twee rondes. Eerder dit jaar kwamen er 41 inzendingen binnen bij de Vliegwielcoalitie, die zijn beoordeeld door een panel van innovatieve zorgprofessionals, zorgverzekeraars en digital experts, en door een patiëntenpanel. Zij keken naar de verwachte impact op de ‘Triple Aim’: betere kwaliteit van zorg, betere gezondheid voor patiënten en minder zorgkosten. Ook moeten de innovatiethema’s klaar zijn voor zorgbrede opschaling.

Hoe nu verder?
Om deze opschaling én de Triple Aim ook echt te realiseren, werkt het Vliegwiel de komende maanden hard door. Dat doen we samen met zorgaanbieders, zorgverzekeraars, patiënten en experts. Per toepassingsgebied gaat een werkgroep aan de slag om de kwaliteitscriteria uit te werken. Vanaf april 2018 starten de zorgaanbieders met de voorbereidingen voor implementatie, die zij naar eigen wens mogen invullen. Tijdens diverse netwerkbijeenkomsten helpen we elkaar bij de inkoop van innovatieve zorg binnen de twee thema’s.

Op de website van Menzis worden cookies gebruikt. Dit doen we om het gebruik van de website te vergemakkelijken en om onze website te verbeteren op basis van analyses. We gebruiken ook cookies om u relevante persoonsgerichte inhoud te kunnen laten zien en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Meer informatie vindt u in onze cookiepolicy