Succesvolle proef Begeleid Boodschappen krijgt vervolg

.

Het afgelopen jaar hielpen Menzis, Albert Heijn en Stichting Informele Zorg Twente ouderen zelf hun boodschappen te doen. De succesvolle proef bij winkels van Albert Heijn in Almelo (Nieuwstraat en Binnenhof) en Enschede (Rijnstraat) wordt vervolgd.

22 februari 2018

Na deze geslaagde pilotperiode hield het aandeel van Menzis per 31 december 2017 op. Het project is nu volledig in handen van Stichting Informele Zorg Twente. Vrijwilligers van deze zorggroep halen elke week een vast groepje ouderen thuis op en zetten hen af bij de winkel. Daar doen de ouderen zelf hun boodschappen, maken er een praatje en drinken een kop koffie. Albert Heijn-medewerkers nemen extra tijd voor de ouderen, wijzen hen de weg en geven uitleg over producten. De ouderen betalen een kleine vergoeding. Dit is de onkostenvergoeding voor de vrijwilligers die met hun eigen auto - waarin de rollator of rolstoel moet passen - rijden.

Win-win
Nu de proef geslaagd is, gaan er meer winkels van Albert Heijn meedoen. Beginnend in Borne. Het begeleid boodschappen doet niet alleen de oudere goed, maar ook de vrijwilliger. De oudere behoudt tenslotte zijn zelfstandigheid en de vrijwilliger kan iets betekenen voor zijn medemens.

Etmaal leven met elkaar
Het idee komt voort uit het project ‘24 uur met’: 24 medewerkers van Menzis leefden 24 uur met ouderen, om te ervaren waar zij behoefte aan hebben. Toen bleek dat voor veel ouderen het boodschappen doen meer is dan melk en suiker in huis halen. Het is voor hen ook een uitje, een manier om onder de mensen te komen, het gevoel van eigenwaarde te behouden en in beweging te blijven. Oud worden gaat vaak gepaard met het inleveren van zelfstandigheid, gezondheid en mobiliteit. Zelf je boodschappen kunnen blijven doen, geeft ouderen regie over hun eigen leven.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.