Menzis debatteert met Tweede Kamer over zorgakkoorden

zorgakkoorden

Op 16 april stonden de zorgakkoorden centraal tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Meerdere zorgpartijen praatten de Kamerleden bij over de acties om de stijgende zorguitgaven met € 1,9 miljard af te remmen. Namens Menzis nam voorzitter Ruben Wenselaar deel.

16 april 2018

Vraagtekens bij effect
Het rondetafelgesprek was opgedeeld in vier gespreksrondes: zorgaanbieders, zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties en wetenschap. Vanuit de zorgverzekeraars waren er bestuurders van VGZ, CZ, Menzis, Zorg en Zekerheid en Zorgverzekeraars Nederland aanwezig. Zij plaatsten vraagtekens bij het effect van de zorgakkoorden. Volgens hen mag het niet zo zijn dat zorgpartijen de financiële ruimte als een recht zien, waarop ze aanspraak kunnen maken. Dat prikkelt niet om te innoveren en de zorg doelmatiger te herorganiseren.

Toegankelijkheid als hoger doel
Zo gaf Ruben Wenselaar aan: "We hebben een maatschappelijke rol die dienend is aan een hoger doel: de zorg toegankelijk en betaalbaar houden. Om de zorg betaalbaar te houden, zetten we in op waardegerichte zorginkoop en preventie.” Even later vulde hij hierop aan: "Vanuit onze zorgplicht zorgen wij altijd voor voldoende keuzemogelijkheden voor onze klanten. Het gaat daarbij niet om keuzevrijheid, maar om keuzemogelijkheid.”

Zorg op juiste plek
In het rondetafelgesprek werd zeer positief gereageerd op de bevindingen van de Taskforce ‘Zorg op de juiste plek’. Het rapport hiervan is op 6 april aangeboden aan minister Bruins van Medische Zorg.

Het kabinet streeft ernaar de zorgakkoorden vóór de zomer af te ronden.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.