Onderzoek naar overstap medicijnen geeft onjuiste informatie

geneesmiddelen

Op 19 april hebben veertien patiëntenorganisaties een dringende oproep gedaan aan minister Bruins (Medische Zorg), zorgverzekeraars en apothekers om onnodig switchen van medicijnen tegen te gaan. Ze deden deze oproep na onderzoek onder 2.000 patiënten. Dit is onze reactie.

20 april 2018

In het onderzoek geeft ongeveer 34% van de patiënten aan zich zieker of ongezonder te voelen na overstap op een vergelijkbaar medicijn van een ander merk. Vier op de tien patiënten hebben het gevoel de ziekte minder onder controle te hebben, nadat ze zijn overgestapt. Ook Menzis wordt in het onderzoeksrapport genoemd. Helaas hebben de beschreven voorbeelden weinig tot niets te maken met ons preferentiebeleid. Wij betreuren het dat patiënten hierdoor onjuiste informatie ontvangen.

Preferentiebeleid voor geneesmiddelen
Menzis hanteert zowel preferentiebeleid als Laagste Prijs Garantie (LPG). Dat doen we omdat apothekers ons dit gevraagd hebben. Geen honderden producten in het preferentiebeleid dus, maar zelf kunnen kiezen voor het goedkoopste product. Als de prijs namelijk laag genoeg is, stoppen we met het preferentiebeleid en gaat het middel over naar de LPG.  

De manier waarop het preferentiebeleid wordt uitgevoerd, verschilt per verzekeraar. In het onderzoek wordt dit onderscheid echter onvoldoende gemaakt, waardoor er een onjuist beeld ontstaat. De onderzoekers laten bijvoorbeeld zien dat apothekers er vaak voor kiezen om patiënten om te zetten. Ook vergelijken ze geneesmiddelen met verschillende werkzame stoffen met elkaar.

Contact met patiëntenorganisaties
We vinden het jammer dat patiënten hiermee verkeerde informatie krijgen. Daarom verwijzen we graag naar deze webpagina voor een juiste weergave van ons preferentiebeleid geneesmiddelen. Inmiddels hebben we contact gezocht met de betrokken patiëntenorganisaties om de onjuistheden uit het rapport te weerleggen.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.