Menzis praat met Kamerleden over mentale versterking Groningen

Onlangs, op donderdag 21 juni, nam Maarten Wegman (Accountmanager Zorginkoop Menzis) in de Tweede Kamer deel aan een rondetafelgesprek over mentale versterking in Groningen. Aanleiding voor het rondetafelgesprek zijn de problemen die er in de regio Groningen spelen zoals gasboringen, onveilige huizen en mentale stress.

1 juli 2018

Voor het rondetafelgesprek met de woordvoerders van de Vaste Commissie Economische Zaken, waren diverse organisaties uitgenodigd, ingedeeld in drie groepen: wetenschappers, openbaar bestuur en organisaties. Menzis had zitting in het blok organisaties.

Schrijnende verhalen
Tijdens het rondetafelgesprek vertelden enkele deelnemers schrijnende verhalen. Onder andere over kinderen die zich niet veilig voelen in hun eigen huis en ouderen die angst ervaren vanwege de gasboringen. De Kamerleden werden regelmatig aangesproken op hun begrip voor deze verhalen. Een veel gehoorde oproep was ook om Groningers weer een veilig thuis te geven. In een veilige omgeving (zonder gasboringen) kan de onzekerheid van veel Groningers worden weggenomen.

Samen voor herstel
Menzis koos ervoor in het rondetafelgesprek, ook de positieve ontwikkelingen in de regio Groningen te benoemen. Als voorbeeld noemden we onze samenwerking met de gemeente Groningen, het wijkteam en diverse GGZ zorgpartijen in het pilot project “Samen voor herstel”. Dit project is gericht op het integrale herstel van de kwaliteit van het dagelijkse leven van de betrokkene en zijn of haar omgeving. De betrokkene heeft hierin zelf de regie om vooruit te komen op die levensgebieden, waar hij/zij dat wenst en krijgt daarbij steun van naasten en/of professionals.

Kamerleden spraken hun waardering uit voor dit project. Ze noemden het zelfs een ‘lichtpunt’ in de situatie waarin Groningen zich bevindt. Vanuit de ChristenUnie kreeg Menzis de vraag of we ook aandacht wil besteden aan het geestelijk welbevinden van Groningers die nog niet in een GGZ behandeling zitten. We hebben aangeven dat dit zeker onze intentie is en dat we op zoek gaan naar manieren en middelen om dit te bewerkstelligen.

Bezoek aan Groningen
Aan het einde van het rondetafelgesprek werden de Kamerleden opgeroepen een werkbezoek te brengen aan Groningen, want ‘zien doet geloven’. Dit bezoek zal op korte termijn worden ingepland. Vanuit Menzis zijn we hierop aangehaakt.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.