Een bus vol potentiële huisartsen rijdt binnenkort door Eenrum, Ten Boer en Slochteren

Huisarts onderzoekt bloeddruk bij man

Het dreigende huisartsentekort, waar Drenthe en Groningen al jaren mee kampen, lijkt vaker de kop op te steken. Dat zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Vooral in Oost-Groningen en Zuidoost-Drenthe worden vacatures maar moeizaam gevuld.

7 september 2018

Dokters die met pensioen gaan, worstelen vaak met het vinden van een opvolger. Ook Menzis herkent dit probleem. Samen met partijen in de regio wordt gezocht naar manieren om meer huisartsen naar de regio te krijgen. 

Bus
De Groninger huisartsenstichting ELANN rijdt op 25 september met een bus vol potentiële kandidaten door het Groninger land. Zo’n twintig bijna afgestudeerde dokters en waarnemende huisartsen bezoeken die dag huisartsenpraktijken in Eenrum, Ten Boer en Slochteren. Een eerder gezelschap bezocht al eens dokterspraktijken in Musselkanaal en Sellingen.

Onbekend maakt onbemind
"We gaan ze laten zien dat het Groninger platteland heel leuk is", zegt directeur Hinda Stegeman van ELANN. Bezoeken aan (als het kan jonge) plattelandsdokters staan op het programma, die de wellicht toekomstige Groninger huisartsen zullen vertellen over hun werk en hun praktijk. "Onbekend maakt onbemind", zegt ze. "Daarom zetten wij prakijken op het platteland in het zonnetje. We laten zien wat er gebeurt. Hopelijk kunnen we zo wat vooroordelen wegnemen."

Drenthe als voorbeeld
Drenthe heeft al jaren ervaring met het organiseren van activiteiten die huisartsen moeten verleiden zich in de provincie te vestigen. De provincie stond al eens op een medische beurs en liet kandidaten een tijdje proefwonen in de provincie. "Tig nieuwe huisartsen leverde dat niet op, maar wel een stuk of wat, en dat helpt al behoorlijk", zegt huisarts Kok uit Oosterhesselen. Een daadwerkelijk tekort wisten de Drenten tot dusver te voorkomen, al hangt een dreigend tekort steevast als een donkere wolk boven de provincie. "Het is altijd nog gelukt om opvolgers te vinden, maar soms wel met kunst- en vliegwerk. Vooral rond Emmen is het lastig. Alles aan de A28 doet het beter."

Lagere drempel creëren
Omdat het probleem veel verschillende oorzaken kent, is er geen simpele alles-in-één-oplossing, aldus Kok. Het helpt om huisartsen aan te sporen vroeg naar een opvolger te zoeken, net als het aanbieden van opleidingsplekken bij praktijken waar een tekort dreigt. "Zo leren toekomstige huisartsen de praktijk alvast kennen, daardoor wordt de drempel lager."

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.