UMCG en Menzis starten project Horizontaal Toezicht

Het UMCG wil vanaf 2020 verantwoording afleggen over de rechtmatigheid van de geleverde zorg op basis van Horizontaal Toezicht. Hiertoe hebben Henk Snapper (RvB-lid van UMCG) en Ruben Wenselaar (voorzitter RvB van Menzis) op woensdag 5 september de formele aftrap van het project gedaan.

13 september 2018

Samenwerking
Horizontaal Toezicht is een vrij nieuwe vorm van samenwerking tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraars, die steunt op vertrouwen, wederzijds begrip en transparant handelen. Horizontaal Toezicht richt zich op de rechtmatigheid van zorguitgaven: correct registreren en declareren. Dit toezicht voorkomt tijdrovende controles achteraf, als de rekening al is verstuurd en betaling al is gedaan, en daarmee dus dubbel werk. Hierdoor neemt het onderlinge vertrouwen toe, is er sneller duidelijkheid over de zorgkosten en worden controles achteraf door zorgverzekeraars voorkomen. UMCG

Voordeel voor patiënt
Een belangrijke reden voor het UMCG om over te gaan naar Horizontaal Toezicht is het voordeel voor de patiënt. Zij krijgen namelijk sneller een juiste declaratie, met minder correcties achteraf. Dat geeft de patiënt sneller duidelijkheid over het eigen risico. Horizontaal Toezicht biedt een ziekenhuis sneller zekerheid over de gerealiseerde omzet en het verbetert de relatie van een ziekenhuis met zorgverzekeraars en financiers.

Menzis is blij dat UMCG de stap zet naar Horizontaal Toezicht. Veel verzekerden van Menzis gaan naar het UMCG en zij zullen sneller en beter inzicht krijgen in de kosten die ze gemaakt hebben.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.