Patiënt met slaapapneu sneller en goedkoper geholpen

Bij slaapapneu stopt iemand herhaaldelijk met ademen tijdens de slaap. Het kan permanente gezondheidsschade aanrichten. Zestig Twentse huisartsen werken sinds 1 mei met een nieuwe onderzoeksmethode naar slaapapneu. Dit onderzoek gaat sneller, is goedkoper en de patiƫnt hoeft er niet voor naar het ziekenhuis. Er is internationale belangstelling voor de in Haaksbergen ontwikkelde methode.

17 september 2018

Methode
De methode 'OSAsense' is ontwikkeld door het Haaksbergse bedrijf DiagnOSAS. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst en een slaaponderzoek dat de patiënt thuis kan uitvoeren. Vaak zelfs al op de dag dat de patiënt zich meldt bij de huisarts. Deze nieuwe onderzoeksmethode past goed binnen de ambitie van Menzis om mensen beter te laten slapen.

Positief
De eerste resultaten zijn heel positief, stellen de Twentse zorggroepen THOON en FEA, zorgverzekeraar Menzis en ziekenhuis MST. "De verwachting is dat jaarlijks 1.200 mensen in Twente aan dit onderzoek kunnen meedoen en dat daarvan 300 niet meer naar het ziekenhuis hoeven", zegt Elra Eppink van de Federatie Eerstelijnzorg Almelo (FEA). "De overige patiënten kunnen gerichter worden doorverwezen."

Oud vs. nieuw
Bij een vermoeden van slaapapneu werd (en wordt) tot nu toe meestal doorverwezen naar het ziekenhuis voor een uitgebreid onderzoek. De wachttijd is acht weken, de methode is duur (gemiddeld 1.200 euro) en de patiënt betaalt deels via het eigen risico. De nieuwe methode is met gemiddeld 140 euro veel goedkoper, de patiënt betaalt geen eigen risico en op basis van de onderzoeksanalyse is snel helderheid te krijgen. Eric Veldboer van Menzis is blij met de eerste resultaten: "Vooral de patiënt wordt sneller geholpen en hoeft zijn eigen risico niet aan te spreken. Dat is zeker winst!"

Lees hier meer over de SamenGezond-campagne over slapen.


Voor mobiel graag portret weergave gebruiken als u wilt chatten.
Connectie maken
Let op! Op mobiel kan de verbinding verloren gaan, als u een andere app opent of een andere pagina.
Medewerker is aan het typen
Chat reeds actief

U heeft al een chat scherm open in een andere tab. U kunt maar 1 chat venster actief hebben.

Stoppen met chat?

Weet u zeker dat u de chat wilt stoppen?

..

{1}

{2}

Op de website van Menzis worden cookies gebruikt. Dit doen we om het gebruik van de website te vergemakkelijken en om onze website te verbeteren op basis van analyses. We gebruiken ook cookies om u relevante persoonsgerichte inhoud te kunnen laten zien en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Meer informatie vindt u in onze cookiepolicy