Gecombineerde leefstijlinterventie X-fittt in gemeente Arnhem

Sportende mensen in een park

Menzis is samen met gemeente Arnhem, Sportbedrijf Arnhem en Formupgrade gestart met de leefstijlinterventie X-fittt. Deelname is de eerste 3 maanden gratis. Daarna betaalt de gemeente via de Gelrepas mee aan het sportabonnement.

21 september 2018

Voorwaarden
Doel van het X-fittt programma is om volwassenen met overgewicht te helpen bij het verbeteren van hun gezondheid en dit in de toekomst door te zetten. Voorwaarde voor deelname is dat men een BMI van hoger dan 25 moet hebben en verzekerd is bij Menzis via de GarantVerzorgd zorgverzekering.

X-fittt
X-fittt is een combinatie van sporten, de juiste voeding en leefstijladviezen met professioneel betaalbare begeleiding. De deelnemers worden begeleid door een fysiotherapeut, diëtist en leefstijlcoach. Tijdens het intakegesprek met de leefstijlcoach worden vooraf door de deelnemers duidelijke, persoonlijke doelen gesteld. Eind maart zijn de eerste 27 deelnemers gestart.

Coaching
Met behulp van een leefstijlcoach sporten de deelnemers twee keer per week samen. Daarnaast is het de bedoeling dat er ook nog één á twee keer alleen wordt gesport. Na drie maanden stoppen de groepslessen en gaan de deelnemers onder begeleiding van een leefstijlcoach zelf verder. De begeleiding duurt in totaal twee jaar. Dus mochten deelnemers vragen hebben over voeding of even wat minder gemotiveerd zijn, dan kunnen ze een beroep doen op een leefstijlcoach.
Eind juni hadden de eerste 27 deelnemers de eerste drie maanden erop zitten.

Beter in je lijf door bewegen
De huisarts van Jaap de Vries* had hem geattendeerd op het programma. Hij liep zelf al langere tijd rond met de gedachte af te willen vallen (10 kilo) en zijn conditie te verbeteren. Hij wilde "lekkerder in zijn vel" zitten, zoals hij het zelf omschrijft, maar vond het lastig om te beginnen. Het programma sprak hem aan, omdat het onder begeleiding en in groepsverband is. De eerste drie maanden heeft hij als erg positief ervaren. Zoals verwacht was het sporten in groepsverband voor hem de juiste stok achter de deur. Zelfs zó dat een aantal deelnemers besloten heeft om samen te blijven sporten.
Inmiddels heeft Jaap zijn doel behaald en is 10 kilo afgevallen. Dit kwam door het sporten, maar óók door het voedingsadvies. Daarnaast heeft hij een hondje in huis genomen, waardoor hij vaker naar buiten gaat om een rondje te lopen. Zo ontmoet Jaap ook vaker andere mensen waar hij een praatje mee maakt. Jaap is van plan te blijven sporten en wil daarbij graag gebruik blijven maken van de sportcoaches.

Samen sta je sterk
Via een brief werd Simon Abel* geïnformeerd over het X-fittt programma. De brief kwam zoals hij het zelf zegt "precies op het juiste moment". Zijn persoonlijke doel: afvallen en meer bewegen. Vroeger was Simon altijd bang dat hij in een sportschool "met allemaal atletische mensen" niks te zoeken zou hebben. Maar in de groepslessen ontmoette hij juist mensen die, in zijn eigen woorden, net als hij (nog) niet zo’n gestroomlijnd lichaam hebben. Simon gaf eerlijk toe dat hij momenten heeft gehad dat hij niet wilde deelnemen aan de groepslessen. Echter, doordat hij er niet alleen voor stond, en dus ook niet alleen de sportschool binnen hoefde te stappen, heeft hij toch doorgezet. Een online eetdagboek, dat deelnemers bijhouden, heeft ervoor gezorgd dat Simon bewustere keuzes maakt met betrekking tot eten. En met resultaat: hij is ruim 10 kilo afgevallen.
In de toekomst wil hij stoppen met roken, verder afvallen en trainen voor een hardloopevenement van 5 kilometer. Hij heeft zelfs een sportabonnement afgesloten, dat nu betaalbaar was vanwege de korting door de samenwerking van gemeente Arnhem met Menzis. Ook beweegt Simon thuis meer, dankzij de lessen van Nederland in Beweging te volgen.

Waarom doet Menzis dit?
Samen met gemeenten, zorgaanbieders en het Zorgkantoor (dat de Wet langdurige zorg (Wlz) uitvoert) werkt Menzis aan gezondheidsbeleid en wil in samenwerking met gemeenten een preventie-aanpak ontwikkelen. Gezamenlijk werken aan een duurzame oplossing om zo de zorg betaalbaar te houden voor kwetsbare groepen in de samenleving. Daarbij wordt verder gekeken dan alleen de zorgverzekering. Eer wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar zelfredzaamheid, sociale contacten, werk & inkomen en gezondheid. Tevens wordt er een koppeling gemaakt met overige wetten en aandachtsgebieden (o.a. Wmo, WLZ, Preventie, Armoede, Jeugdwet, WPG) om zo de leefkracht van verzekerden te bevorderen.

*namen in het artikel zijn gefingeerd.

 

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.