Nederlander werkt door met stress

Zoek werk waar je energie van krijgt

De hardwerkende Nederlander laat zich niet snel kennen; maar liefst 88 procent werkt gewoon door wanneer ze stress ervaren. Toch hebben de werkende Nederlanders wel last van de hoge werkdruk en gebrek aan tijd om deadlines te halen. Het gras aan de overkant lijkt overigens groener. Want waar maar zes procent echt ontevreden is over zijn huidige baan, staat maar liefst de helft van de Nederlanders open voor iets anders en is tien procent ook echt actief op zoek. Dit blijkt uit onderzoek van Menzis onder 1.000 werkende Nederlanders.

23 oktober 2018

De cijfers zijn duidelijk; bijna de helft van de Nederlanders heeft continu last van een opgejaagd gevoel door stress op z’n werk. Maar liefst tweederde van de Nederlanders slaapt ook slechter door deze stress. Eén op de tien vrouwen ligt zelfs een paar keer per week wakker van werk. En één op de vijf Nederlanders heeft zich weleens ziek gemeld vanwege stress. Er wordt hulp gezocht: 30 procent is weleens met stressgerelateerde klachten naar de huisarts gegaan en 23 procent naar een psycholoog. Vooral de thuissituatie moet het ontgelden als er stress is; waar 45 procent onaardiger wordt op kantoor, is dit thuis bij 70 procent aan de orde.

 

Zelf de balans vinden

“Het is belangrijk om van stress je vriend te maken in plaats van je vijand”, aldus Marike Wijnberg van Menzis. “Dat begint bij bewustwording en meer inzicht in je eigen (mentale) gezondheid. Wat kost energie en wat geeft juist energie? De balans tussen werk en privé vinden én daarna behouden is de kunst. Wij willen Nederland helpen met dit zelfinzicht om zo tijdig de signalen van stress te signaleren en hier op in te grijpen. Dit doen we met ons programma Menzis SamenGezond met onder andere een handige app met online coach om zo je gezondheid te verbeteren en je te steunen bij het behalen van doelen.

 

Jongeren verwachten meer hulp van werkgever

Dat jongeren (tot 30 jaar) meer stress ervaren is niet nieuw, zij verwachten echter meer dan gemiddeld dat anderen hen helpen om dit te verminderen. Zo wil maar liefst een derde (32% vs. 17% van de 40-plussers) dat zijn werkgever een coach beschikbaar stelt om stressgerelateerde klachten te bespreken. Jongeren hebben ook meer dan gemiddeld last van hun werkomgeving. Ze ervaren meer druk van collega’s en werkgever en hebben daarnaast twee keer zo vaak als ouderen last van een moeizame relatie met collega’s (14% vs. 7%).

 

Trend 2019: wandelen

Wandelen tijdens de lunch staat met stip op één als goed voornemen van de werknemer om stress te verminderen. Gevolgd door muziek luisteren en sporten tijdens werktijd. Ook een hond op de werkvloer wordt aangedragen als optie om stress te verminderen: bijna een kwart van de jongere werknemer ziet dit zitten. De werkgever doet er goed aan om meer aandacht te besteden aan lichaam en geest van zijn medewerkers om hen te helpen stress te verminderen. De top drie van wensen bestaat uit het beschikbaar stellen van een coach, stoelmassage en mindfulness.

 

Kijk voor meer informatie over omgaan met stress op de werkvloer op: https://samengezond.menzis.nl

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.