Faillissement MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen

Donderdag 25 oktober 2018, zijn het MC Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam en de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam en Midden-Nederland. Dit nadat afgelopen dinsdag 24 oktober 2018, de MC Groep uitstel van betaling had aangevraagd. We realiseren ons zeer dat dit een grote impact heeft op de instellingen, de werknemers en onze verzekerden.

26 oktober 2018

MC Slotervaart
Dit faillissement betekent dat het MC Slotervaart in Amsterdam op korte termijn gaat sluiten. Voor de patiënten die op dit moment in MC Slotervaart liggen betekent het dat zij de komende dagen naar een ander ziekenhuis worden overgeplaatst om de goede zorg te waarborgen. Ook de poliklinische patiënten worden de komende periode aan een ander ziekenhuis overgedragen. Dit traject wordt zorgvuldig en in overleg met alle betrokken partijen uitgevoerd. De artsen van het MC Slotervaart zijn actief betrokken bij de overdracht van de patiënten. Zij kennen de patiënten en dragen zorg voor een warme overdracht.

De spoedzorg is op geen enkele wijze in gevaar. De overige zes spoedzorglocaties in Amsterdam (BovenIJ, OLVG, Amsterdam UMC, Amstelland, Antoni van Leeuwenhoek en het Zaans Medisch Centrum) kunnen deze extra zorg goed leveren en zijn hier op voorbereid.

MC IJsselmeerziekenhuizen
Voor de patiënten van de MC IJsselmeerziekenhuizen heeft het faillissement voorlopig nog geen gevolgen. Het gaat om de ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Urk en Dronten en verloskundigenpraktijk Kreek. De locaties worden voorlopig niet gesloten. De zorg is voorlopig gecontinueerd en afspraken met patiënten en geplande operaties blijven voorlopig doorgang vinden. Indien de situatie verandert, zullen we dit zo spoedig mogelijk communiceren.

Alle zorgverzekeraars stellen geld beschikbaar voor een voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg die in de ziekenhuizen in Lelystad, Dronten, Emmeloord en Urk wordt verleend. De komende periode wordt ook gebruikt om te onderzoeken welke ziekenhuiszorg in Lelystad behouden kan blijven. Mogelijk maken de IJsselmeerziekenhuizen een doorstart.

Heeft u een verwijzing voor eerste afspraak bij MC Slotervaart of de MC IJsselmeerziekenhuizen? Neem dan contact op met onze Zorgadviseur.

Financiële problemen
De MC groep verkeert in financiële problemen. De afgelopen maanden hebben we samen met andere zorgverzekeraars diverse gesprekken gevoerd met de MC Groep, gericht op toekomstbehoud. Met behulp van financiële steun en concrete afspraken voor verbetering van de kwaliteit van zorg en bedrijfsvoering was het doel van Menzis beide ziekenhuizen te behouden. Helaas bleek dat het niet mogelijk was om de ziekenhuizen financieel gezond te krijgen.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.