Ruim 60 betrokkenen denken na over agenda voor Vitaal Twente

gezonde lunch

Op donderdag 27 september organiseerde Vitaal Twente een zogenaamd partner event. Doel: met partners en overige belangstellenden waaronder burgers nadenken over de agenda voor Vitaal Twente na 2018.

30 oktober 2018

Vitaal Twente is een initiatief van  Carint, GGD, Menzis, ROC, Roessingh Research and Development, de 14 Twentse gemeenten, Saxion, Universiteit Twente en Ziekenhuisgroep Twente. In de loop van  2017 is de samenwerking geformaliseerd door de oprichting van Stichting Vitaal Twente. En kende VWS als eerste aan Vitaal Twente de subsidie voor preventiecoalities toe.

Twente de Vitaalste regio van Nederland
Enerzijds blijft de Vitaliteit van  de inwoners in Twente in vergelijking met rest van Nederland achter. De Twentse Gezondheidsverkenning van de GGD laat zien dat de gemiddelde levensverwachting lager is en Twentenaren vaker sterven aan hart- en vaatziekten, kanker, psychische stoornissen, COPD en diabetes mellitus dan gemiddeld in Nederland. Ook vergrijst Twente sneller, in 2040 zal 27,8% van de inwoners in Overijssel 65 jaar of ouder zijn. Anderzijds is er in de regio veel potentie op het gebied van zorg en technologie. Maar door versnippering wordt er onvoldoende duurzaam geacteerd.  Dat gat wil Vitaal Twente overbruggen.

Duurzame implementatie van technologisch innovaties
Vitaal Twente helpt om van idee  naar project en van project naar implementeerbaar product  te komen en deze duurzaam te borgen. Het is van belang dat innovaties beklijven in dagelijkse praktijk. Dit gebeurt onder andere via de samenwerking met het ROC / de Twentse Zorgacademie (TZA). De TZA biedt een omgeving waarin  studenten, professionals en belangstellenden kennis kunnen maken met technologische innovaties.

De agenda
Inmiddels is het aantal partners uitgebreid. Onder ander richting de eerste lijn met het aansluiten van de Federatie Eerstelijns Zorg Almelo en de KNGF. En zijn er diverse projecten ondersteund. De uitdaging om nu naar een meer programmatische aanpak te gaan waarover door ruim 60 betrokkenen tijdens het partnerevent is nagedacht. Onderstaande plaat geeft een eerste beeld.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.