De kracht van korte intensieve zorg thuis

Ouderen die ‘s nachts de huisartsenpost bellen omdat ze zorg nodig hebben, worden soms onnodig opgenomen in het ziekenhuis. Want op dit tijdstip is het niet altijd mogelijk om noodzakelijke thuiszorg te regelen. Toch kan het anders; Een proef wijst uit dat intensieve thuiszorg wél direct geregeld kan worden. Ook op ‘lastige’ tijden.

16 november 2018

De huisartsen van de Doktersdienst Groningen (DDG) worden regelmatig ’s avonds, ’s nachts en in de weekenden bij patiënten thuis geroepen. We nemen een mevrouw van 87 als voorbeeld. Ze heeft waarschijnlijk een blaasontsteking. Na een snel urine-onderzoek schrijft de huisarts antibiotica voor die waarschijnlijk binnen 24 uur voor verbetering zal zorgen. Maar mevrouw is door de koorts en te weinig drinken onrustig en loopt het risico te vallen.

 

Voorheen zou mevrouw naar het ziekenhuis worden gebracht. Maar doordat TSN Thuiszorg meteen intensieve zorg kan inzetten, kan mevrouw thuis worden behandeld. Dat bespaart onnodige zorgkosten en de ziekenhuizen worden niet onnodig belast. Maar het belangrijkste is de winst voor de oudere zelf: die kan in z’n eigen vertrouwde omgeving blijven en wordt zo een ziekenhuisopname bespaard. Dat laatste is belangrijk: het ziekenhuis is voor ouderen lang niet altijd de beste plek – ze lopen er meer risico op infecties en een delier (ernstige verwardheid).

 

Verantwoord thuis blijven
Mede op aangeven van Menzis hebben partijen de krachten gebundeld. Marcel Bosma, senior inkoper wijkverpleging van Menzis: “Als proef hebben we diverse thuiszorgorganisaties in de regio bij elkaar gebracht: Icare, ZINN, Zorggroep Meander, Zonnehuisgroep Noord, UMCthuis en TSN. Er is afgesproken dat zij op advies van de huisarts van de Doktersdienst Groningen korte, intensieve thuiszorg kunnen aanbieden. Snel en op maat, zodat de kwetsbare oudere toch verantwoord thuis kan blijven. We hebben inmiddels ruim een jaar ervaring met deze nieuwe aanpak. De resultaten zijn zo positief, dat we de proef hebben uitgebreid naar de spoedeisende hulp (SEH) van het Martini Ziekenhuis. Daarmee willen we voorkomen dat kwetsbare ouderen die zijn doorverwezen naar de SEH, onnodig worden opgenomen in het ziekenhuis.

 

Geen onnodige ziekenhuisopname
Martine van Zwieten (TSN Thuiszorg) is ook enthousiast over de nieuwe aanpak die ouderen een onnodige ziekenhuisopname bespaart: “De proef is opgezet voor ouderen boven de 75, maar ik zie ook dat het jongere mensen helpt onnodig in het ziekenhuis te belanden. Zoals een veertigjarige met Parkingson die valt en een hersenschudding oploopt. Of een zestigjarige met MS, wiens klachten ineens verergeren. Het probleem is vaak dat mensen het thuis nog net redden. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en het gaat net niet meer. Overdag zijn er allerlei instanties die een oplossing kunnen bieden. ‘s Avonds, ‘s nachts en in het weekend ligt dat anders. Daarom is de korte, intensieve thuiszorg een uitkomst. De wijkverpleegkundige komt dan bijvoorbeeld een paar keer vaker. Of er komt een ‘oppas’ voor één of twee nachten. Of we mobiliseren het netwerk van de oudere, denk aan de buurvrouw die tijdelijk kookt.”

 

Van concurreren naar samenwerken
In de proef is TSN Thuiszorg de spin in het web. De huisarts die buiten kantooruren bij de patiënt wordt geroepen, meldt bij TSN dat mogelijk korte, intensieve thuiszorg nodig is. Vervolgens zoekt TSN uit of de oudere al thuiszorg heeft en bij wie. Dit is het idee: de organisatie die al thuiszorg levert bij de oudere, breidt die thuiszorg uit. Kan dat niet – bijvoorbeeld omdat er even geen personeel beschikbaar is – dan benadert TSN andere organisaties of zet zelf het benodigde personeel in. Het mooie is dat de oudere nu ook bij een crisis op lastige tijden geholpen wordt met intensieve thuiszorg.

 

Martine zegt dat de thuiszorgorganisaties in de regio elkaar nu beter kennen en elkaar makkelijker vinden. “Zwart-wit gezegd: voorheen zagen ze elkaar vooral als concurrent, nu wordt er als vanzelfsprekend samengewerkt. De proef resulteert erin dat ouderen direct de zorg krijgen die ze nodig hebben en daardoor langer thuis kunnen blijven, dus in hun eigen vertrouwde omgeving.”

 

"Direct zorg bij de oudere thuis" - Jeanine Stevens, huisarts Zuidwolde en Groningen

“Ouderen zijn vaak kwetsbaar, dus moet er direct zorg komen als die nodig is. Dan hebben ze tóch een schoon bed, zijn ze tóch fris gewassen, krijgen ze tóch hulp bij het aankleden. Het zijn ook kleine, praktische dingen waar we als huisarts tegenaan lopen. De apotheker kan weliswaar ook buitenkantooruren medicijnen brengen, maar wat als de oudere de deur niet meer kan opendoen? Fijn die de nieuwe aanpak, zo is de noodzakelijke hulp snel geregeld, ook op lastige tijden.”

 

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.