Gezond bewegen: rondje Dennenoord

Lentis wil Dennenoord, in Zuidlaren, tot het sportiefste gedeelte van het dorp maken. Daarom is er nu Rondje Dennenoord. Je kunt er hardlopen en oefeningen doen op toestellen, want “bewegen houdt je fit en voorkomt klachten.”

20 november 2018

Op 6 oktober 2018 werd het sportieve Rondje Dennenoord feestelijk geopend: de Kwiek Beweegroute en het 4 Mijl Parcours. Allebei op het terrein van Lentis (therapiecentrum voor mensen met psychische problemen) en in de directe omgeving. Bij dit mooie initiatief van Lentis zijn de gemeente Tynaarlo, de plaatselijke loopverenigingen en Golazo Noord Nederland betrokken. Ook Menzis is partner en heeft financieel bijgedragen aan de aanleg van beide routes.

Bewegen is gezond én leuk
Marcel Hofstede – manager sponsoring bij Menzis – legt uit waarom: “Menzis is al 10 jaar hoofdsponsor van de 4 Mijl van Groningen, met 25.000 deelnemers het grootste loopevenement van Nederland. Dat doen we omdat we mensen in beweging willen krijgen en hen bewust willen maken van het feit dat bewegen gezond én leuk is. Menzis ondersteunt graag initiatieven die de leefkracht, vitaliteit en gezondheid van mensen versterken. Rondje Dennenoord past mooi in die filosofie, zeker omdat het laagdrempelig is en ook mensen die minder goed ter been zijn de kans geeft te bewegen. Een gezonde leefstijl voorkomt klachten en verhoogt de kwaliteit van leven. Het drukt ook de zorgkosten, waardoor we de zorgpremie betaalbaar kunnen houden.”

Voor iedereen
Het 4 Mijl Parcours is ook écht 4 mijl (exact 6,4 kilometer), gemeten door de Atletiek Unie. Het is opgezet voor cliënten van Lentis, maar zeker ook voor alle bewoners in en rondom Zuidlaren. Marcel Hofstede nodigt ook alle verzekerden van Menzis uit, die in de wijde omgeving wonen, om het parcours te gaan testen: “Iedereen kan er naar toe, jong en oud. Of je nu de Kwiek Beweegroute wilt doen of de 4 Mijl van Dennenoord, het parcours is altijd open.”

Alles kan, alles mag
Jolanda Langeland is projectmedewerker Lentis Leefstijl. Het effect van bewegen? Ze weet er alles van, want tot voor kort schaatste ze marathons op topniveau. “Regelmatig bewegen is zó belangrijk! Het houdt je soepel, waardoor je op latere leeftijd minder kans loopt op klachten aan spieren, pezen en gewrichten. Als je beweegt gebeurt er iets in je hersenen en in je lijf. Je voelt je beter, fitter, energieker – ook gewoon omdat je buiten actief bent in de frisse lucht. Daarom ben ik blij dat veel mensen het Rondje Dennenoord weten te vinden. Ik zie hier op het terrein regelmatig loopverenigingen uit de buurt, maar ook veel wijkbewoners. De een wandelt met de kinderwagen, de ander loopt op z’n hardst. Alles kan, alles mag.”


Beter in je lijf door bewegen
De huisarts van Jaap de Vries* had hem geattendeerd op het programma. Hij liep zelf al langere tijd rond met de gedachte af te willen vallen (10 kilo) en zijn conditie te verbeteren. Hij wilde "lekkerder in zijn vel" zitten, zoals hij het zelf omschrijft, maar vond het lastig om te beginnen. Het programma sprak hem aan, omdat het onder begeleiding en in groepsverband is. De eerste 3 maanden heeft hij als erg positief ervaren. Zoals verwacht was het sporten in groepsverband voor hem de juiste stok achter de deur. Zelfs zó dat een aantal deelnemers besloten heeft om samen te blijven sporten.

Inmiddels heeft Jaap zijn doel behaald en is 10 kilo afgevallen. Dit kwam door het sporten, maar óók door het voedingsadvies. Daarnaast heeft hij een hondje in huis genomen, waardoor hij vaker naar buiten gaat om een rondje te lopen. Zo ontmoet Jaap ook vaker andere mensen waar hij een praatje mee maakt. Jaap is van plan te blijven sporten en wil daarbij graag gebruik blijven maken van de sportcoaches.

*namen in het artikel zijn gefingeerd.

Doet u ook mee?

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.