Samen werken aan een gezonde leefstijl in Arnhem

Om mensen met overgewicht te helpen, is Menzis samen met gemeente Arnhem, Sportbedrijf Arnhem en Formupgrade begonnen met een leefstijlprogramma. Speciaal voor mensen met een lager inkomen in Arnhem en omstreken.

20 november 2018

Zo’n 50% van de Nederlanders heeft overgewicht. Dat wil zeggen een BMI hoger dan 25. Overgewicht geeft meer kans op ziekte maar afvallen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Christiaan Rademaker van Menzis: “Vooral mensen met een laag inkomen blijken kwetsbaar, ze hebben vaak een achterstand qua gezondheid. Daarom werkt Menzis nu al 3 jaar samen met de gemeente Arnhem die het sporten en bewegen voor mensen met een lager inkomen betaalbaar maakt. In de eerste 3 maanden is het gratis en daarna betaalt de gemeente – via de GelrePas – mee aan het sportabonnement. Het uitgangspunt is: geld mag nooit een drempel zijn om aan je gezondheid te werken. Menzis wil zo de leefkracht van haar verzekerden versterken.”

Menzis bewaakt de kwaliteit
Het leefstijlprogramma is onderdeel van een groter preventieplan om de kwetsbare groep met een lager inkomen te helpen. Zo biedt de gemeente Arnhem ook hulp bij schulden, ze maakt het welzijnswerk toegankelijker (denk aan activiteiten in buurthuizen) en geeft toegang tot een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut, sportcoach en sportaanbieders. Om de kwaliteit te waarborgen selecteert Menzis deze professionals, samen met de gemeente. Christiaan: “We willen voorkomen dat mensen met een laag inkomen verder in de problemen komen en willen ze helpen de weg naar een gezonde leefstijl in te slaan. Iemand met schulden bijvoorbeeld heeft vaak geen puf om gezond te bewegen en te eten. Daarom vinden we die totaalaanpak – sporten, voeding, leefstijladvies – zo belangrijk. Die verkleint ook de kans dat mensen snel weer terugvallen in hun oude, ongezonde gedrag.”

Elk pondje door het mondje?
Reina Buursen van Menzis is leefstijlcoach, ze studeerde aan de Academie voor Leefstijl & Gezondheid. Ze weet dat ‘gezond leven en afvallen’ ingewikkeld kan zijn. “Het is niet zo simpel als ‘elk pondje gaat door het mondje’. Te zwaar zijn kan ook worden verzaakt door bijvoorbeeld genetische aanleg, opvoeding of gevoeligheid voor het grote aanbod van ongezond voedsel. Op elke hoek van de straat vind je tegenwoordig junkfood, vaak goedkoper dan groente en fruit. Vergeet stress niet, wie daardoor slechter slaapt is labieler en eerder geneigd tot het eten van ongezond troostvoedsel.”

Verantwoordelijk voor je eigen gezondheid
De leefstijlcoach kan mensen stimuleren om gezond te leven en te eten. Reina zegt dat de leefstijlcoach de vraag achter de vraag ‘ik wil afvallen’ kan achterhalen, samen met de cliënt. “Vaak is er een onderliggende behoefte, bijvoorbeeld ‘ik wil weer een balletje kunnen trappen met mijn kleinzoon’. Dáár zit dan de echte motivatie. Er is een groot verschil tussen willen en kiezen. De leefstijlcoach helpt je daadwerkelijk een keuze te maken. Door voor jezelf een doel te stellen. En door dat doel te visualiseren. Pas dan kun je energie vrijmaken om te veranderen, in kleine stapjes. Zo maakt de leefstijlcoach je zelfbewust en verantwoordelijk voor je eigen gezondheid.”

Beter in je lijf door bewegen
De huisarts van Jaap de Vries* had hem geattendeerd op het programma. Hij liep zelf al langere tijd rond met de gedachte af te willen vallen (10 kilo) en zijn conditie te verbeteren. Hij wilde "lekkerder in zijn vel" zitten, zoals hij het zelf omschrijft, maar vond het lastig om te beginnen. Het programma sprak hem aan, omdat het onder begeleiding en in groepsverband is. De eerste 3 maanden heeft hij als erg positief ervaren. Zoals verwacht was het sporten in groepsverband voor hem de juiste stok achter de deur. Zelfs zó dat een aantal deelnemers besloten heeft om samen te blijven sporten.

Inmiddels heeft Jaap zijn doel behaald en is 10 kilo afgevallen. Dit kwam door het sporten, maar óók door het voedingsadvies. Daarnaast heeft hij een hondje in huis genomen, waardoor hij vaker naar buiten gaat om een rondje te lopen. Zo ontmoet Jaap ook vaker andere mensen waar hij een praatje mee maakt. Jaap is van plan te blijven sporten en wil daarbij graag gebruik blijven maken van de sportcoaches.

*namen in het artikel zijn gefingeerd.

Doet u ook mee?
Ouder dan 18, overgewicht, BMI hoger dan 25 en verzekerd bij Menzis via GarantVerzorgd? Dan kunt u hulp krijgen bij het verbeteren van uw leefstijl. Aanmelden kan via uw huisarts.

 

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.