Samen werken aan een gezonde leefstijl in Groningen

Om mensen met overgewicht te helpen, start Menzis in 2019 samen met gemeenten Veendam/Pekela, Oldambt en Stadskanaal met een leefstijlprogramma. Speciaal voor mensen met een lager inkomen in deze gemeenten.

20 november 2018

Op dit moment wordt dit programma al met succes aangeboden in gemeente Arnhem en vanaf volgend jaar dus ook in Groningen.

Eerste 3 maanden gratis sporten
Zo’n 50% van de Nederlanders heeft overgewicht. Overgewicht geeft meer kans op ziekte maar afvallen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Christiaan Rademaker van Menzis: “Vooral mensen met een laag inkomen blijken kwetsbaar, ze hebben vaak een achterstand qua gezondheid. Daarom gaat Menzis samenwerken met gemeenten die het sporten en bewegen voor mensen met een lager inkomen betaalbaar maken. Het plan is dat het gratis wordt in de eerste 3 maanden en daarna met korting. Het uitgangspunt is: geld mag nooit een drempel zijn om aan je gezondheid te werken. Menzis wil zo de leefkracht van haar verzekerden versterken.”

Menzis bewaakt de kwaliteit
Het leefstijlprogramma is onderdeel van een groter preventieplan om de kwetsbare groep van mensen met een lager inkomen te helpen. Zo gaan de gemeenten ook hulp bieden bij schulden, gaan ze het welzijnswerk toegankelijker maken (denk aan activiteiten in buurthuizen) en gaan ze toegang geven tot een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut, sportcoach en sportaanbieders. Om de kwaliteit te waarborgen, selecteert Menzis deze professionals, samen met de gemeenten. Christiaan: “We willen voorkomen dat mensen met een laag inkomen verder in de problemen komen en willen ze helpen de weg naar een gezonde leefstijl in te slaan. Iemand met schulden bijvoorbeeld heeft vaak geen puf om gezond te bewegen en te eten. Daarom vinden we die totaalaanpak – sporten, voeding, leefstijladvies – zo belangrijk. Die verkleint ook de kans dat mensen snel weer terugvallen in hun oude, ongezonde gedrag.”

Elk pondje door het mondje?
Reina Buursen van Menzis is leefstijlcoach, ze studeerde aan de Academie voor Leefstijl & Gezondheid. Ze weet dat ‘gezond leven en afvallen’ ingewikkeld kan zijn. “Het is niet zo simpel als ‘elk pondje gaat door het mondje’. Te zwaar zijn kan ook worden verzaakt door bijvoorbeeld genetische aanleg, opvoeding of gevoeligheid voor het grote aanbod van ongezond voedsel. Op elke hoek van de straat vind je tegenwoordig junkfood, vaak goedkoper dan groente en fruit. Vergeet stress niet, wie daardoor slechter slaapt is labieler en eerder geneigd tot het eten van ongezond troostvoedsel.”

Verantwoordelijk voor je eigen gezondheid
De leefstijlcoach kan mensen stimuleren om gezond te leven en te eten. Reina zegt dat de leefstijlcoach de vraag achter de vraag ‘ik wil afvallen’ kan achterhalen, samen met de cliënt. “Vaak is er een onderliggende behoefte, bijvoorbeeld ‘ik wil weer een balletje kunnen trappen met mijn kleinzoon’. Dáár zit dan de echte motivatie. Er is een groot verschil tussen willen en kiezen. De leefstijlcoach helpt je daadwerkelijk een keuze te maken. Door voor jezelf een doel te stellen. En door dat doel te visualiseren. Pas dan kun je energie vrijmaken om te veranderen, in kleine stapjes. Zo maakt de leefstijlcoach je zelfbewust en verantwoordelijk voor je eigen gezondheid.”

Beter in je lijf door bewegen
De huisarts van Jaap de Vries* had hem geattendeerd op het programma. Hij liep zelf al langere tijd rond met de gedachte af te willen vallen (10 kilo) en zijn conditie te verbeteren. Hij wilde "lekkerder in zijn vel" zitten, zoals hij het zelf omschrijft, maar vond het lastig om te beginnen. Het programma sprak hem aan, omdat het onder begeleiding en in groepsverband is. De eerste 3 maanden heeft hij als erg positief ervaren. Zoals verwacht was het sporten in groepsverband voor hem de juiste stok achter de deur. Zelfs zó dat een aantal deelnemers besloten heeft om samen te blijven sporten. 

Inmiddels heeft Jaap zijn doel behaald en is 10 kilo afgevallen. Dit kwam door het sporten, maar óók door het voedingsadvies. Daarnaast heeft hij een hondje in huis genomen, waardoor hij vaker naar buiten gaat om een rondje te lopen. Zo ontmoet Jaap ook vaker andere mensen waar hij een praatje mee maakt. Jaap is van plan te blijven sporten en wil daarbij graag gebruik blijven maken van de sportcoaches.

*namen in het artikel zijn gefingeerd.

Doet u ook mee? 
Ouder dan 18, overgewicht, BMI hoger dan 25 en verzekerd bij Menzis via GarantVerzorgd? Dan kunt u hulp krijgen bij het verbeteren van uw leefstijl. Aanmelden kan via uw huisarts.

 

Op de website van Menzis worden cookies gebruikt. Dit doen we om het gebruik van de website te vergemakkelijken en om onze website te verbeteren op basis van analyses. We gebruiken ook cookies om u relevante persoonsgerichte inhoud te kunnen laten zien en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Meer informatie vindt u in onze cookiepolicy