Leefstijladvies bij overgewicht

Zo’n 50% van de Nederlanders heeft overgewicht. Het geeft meer kans op ziekte maar afvallen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vanaf 1 januari 2019 wordt hulp bij overgewicht vergoed uit de Basisverzekering. Een leefstijlcoach helpt en stimuleert mensen om gezonder te leven.

27 november 2018

Christiaan Rademaker van Menzis: “Veel mensen hebben al van alles geprobeerd om af te vallen, maar we zien ook dat het lastig is om op gewicht te blijven. Leefstijladvies in de Basisverzekering richt zich op gedragsverandering, waardoor mensen gezondere keuzes maken. Daarmee voorkom je het ‘jojo-effect’ en is de gezondheidswinst groter. Het doel is dat mensen minder risico lopen op chronische aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten die vaak samenhangen met overgewicht.”


Leefstijlprogramma’s
Het RIVM heeft vastgesteld welke leefstijlprogramma’s bewezen effectief zijn. In deze programma’s wordt niet alleen gekeken naar voeding en beweging, maar ook op andere aspecten als slaap en stress. Ze bestaan uit individuele gesprekken en uit groepsbijeenkomsten. Juist door het met anderen in een groep over leefstijl te hebben, leer je veel. Door de valkuilen van een ander, kun je je eigen valkuilen beter herkennen. Om de het nieuwe gedrag goed en blijven aan te leren, duurt het programma 2 jaar.


Elk pondje door het mondje?

Reina Buursen van Menzis is leefstijlcoach, ze studeerde aan de Academie voor Leefstijl & Gezondheid. Ze weet dat ‘gezond leven en afvallen’ ingewikkeld kan zijn. “Het is niet zo simpel als ‘elk pondje gaat door het mondje’. Te zwaar zijn kan ook worden verzaakt door bijvoorbeeld genetische aanleg, opvoeding of gevoeligheid voor het grote aanbod van ongezond voedsel. Op elke hoek van de straat vind je tegenwoordig junkfood, vaak goedkoper dan groente en fruit. Vergeet stress niet, wie daardoor slechter slaapt is labieler en eerder geneigd tot het eten van ongezond troostvoedsel.”


Verantwoordelijk voor je eigen gezondheid

De leefstijlcoach kan mensen stimuleren om gezond te leven en te eten. Reina zegt dat de leefstijlcoach de vraag achter de vraag ‘ik wil afvallen’ kan achterhalen, samen met de cliënt. “Vaak is er een onderliggende behoefte, bijvoorbeeld ‘ik wil weer een balletje kunnen trappen met mijn kleinzoon’. Dáár zit dan de echte motivatie. Er is een groot verschil tussen willen en kiezen. De leefstijlcoach helpt je daadwerkelijk een keuze te maken. Door voor jezelf een doel te stellen. En door dat doel te visualiseren. Pas dan kun je energie vrijmaken om te veranderen, in kleine stapjes. Zo maakt de leefstijlcoach je zelfbewust en verantwoordelijk voor je eigen gezondheid.”


Beter in je lijf door bewegen

De huisarts van Jaap de Vries* had hem geattendeerd op het programma. Hij liep zelf al langere tijd rond met de gedachte af te willen vallen (10 kilo) en zijn conditie te verbeteren. Hij wilde "lekkerder in zijn vel" zitten, zoals hij het zelf omschrijft, maar vond het lastig om te beginnen. Het programma sprak hem aan, omdat het onder begeleiding en in groepsverband is. De eerste 3 maanden heeft hij als erg positief ervaren. Zoals verwacht was het sporten in groepsverband voor hem de juiste stok achter de deur. Zelfs zó dat een aantal deelnemers besloten heeft om samen te blijven sporten.

Inmiddels heeft Jaap zijn doel behaald en is 10 kilo afgevallen. Dit kwam door het sporten, maar óók door het voedingsadvies. Daarnaast heeft hij een hondje in huis genomen, waardoor hij vaker naar buiten gaat om een rondje te lopen. Zo ontmoet Jaap ook vaker andere mensen waar hij een praatje mee maakt. Jaap is van plan te blijven sporten en wil daarbij graag gebruik blijven maken van de sportcoaches.

Interesse?
Voor leefstijladvies (‘gecombineerde leefstijlinterventie’) heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. U leest er meer over op onze vergoedingenpagina.

*naam in het artikel zijn gefingeerd.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.