Verduidelijking vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen

De minister van VWS heeft zorgverzekeraars gevraagd om gedurende 2019 KID-behandelingen te blijven vergoeden, zelfs al mag het volgens de regels eigenlijk niet.

13 maart 2019

Alle verzekeraars geven gehoor aan deze oproep en vergoeden KID-behandelingen voor lesbische en alleengaande vrouwen wanneer er geen medische indicatie is. Menzis gaat dit jaar naast KID ook IUI vergoeden bij niet medische indicatie in afwachting van de politieke besluitvorming. In de zomer van 2019 moet de politiek besluiten hoe in de toekomst met alle vruchtbaarheidsbehandelingen om te gaan in de basisverzekering.

Het Zorginstituut Nederland (ZiNL) en de minister hebben regelgeving verduidelijkt rondom het vergoeden van vruchtbaarheidsbehandelingen uit de basisverzekering. Daaruit bleek dat ook bij lesbische en alleengaande vrouwen sprake kan zijn van een medische indicatie, op grond waarvan zij recht hebben op vergoeding van een behandeling. Echter, het ontbreken van een mannelijke partner (in geval van alleengaande en lesbische vrouwen) an sich geldt niet als medische noodzaak.

Zorgaanbieders hadden geen declaraties voor deze zorg mogen indienen wanneer er geen medische indicatie aanwezig was zoals hierboven beschreven. Dat gebeurde in veel gevallen echter wel. Als zorgverzekeraar volgen Menzis de regels van ZiNL.  

In 2019 wel vergoeden
Maar nu heeft de minister dus gevraagd, en ook toestemming gegeven, om de KID-behandelingen gedurende 2019 te vergoeden voor zowel verzekerden die al in behandeling zijn als verzekerden die nog gaan starten. Menzis gaat dit jaar naast KID ook IUI vergoeden bij niet medische indicatie in afwachting van de politieke besluitvorming, omdat Menzis vindt dat de onduidelijkheid ook die behandeling treft. De politiek moet een besluit nemen over of de behandelingen ná 2019 structureel vergoede zorg uit de basisverzekering worden. Dat besluit moet in de zomer van 2019 helder zijn, zodat betreffende vrouwen weten waar ze vanaf 2020 aan toe zijn.

Ingrijpend
Een keuze voor een vruchtbaarheidsbehandeling is een ingrijpend proces en onzekerheid over deze behandelingen is dan ook uitermate akelig. Dat hierover maatschappelijke discussie wordt gevoerd, begrijpen wij wel. Zorg wordt uit collectieve middelen betaald, en kosten nemen toe. Bij de afweging wat we wel of niet vanuit premiegeld betalen, moeten soms pijnlijke keuzes worden gemaakt door de politiek. Het gesprek daarover moet in de maatschappij en in de politiek plaatsvinden. Het is belangrijk dat daar dan in de zomer van 2019 helderheid over komt.

Mochten er voor u nog onduidelijkheden bestaan, neem dan contact op met onze afdeling Zorgadvies (088 222 40 40).

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.