Samen werken aan een gezonde leefstijl in Rheden

vrouw en kinderen fietsen

Om mensen met overgewicht te helpen, is Menzis samen met de gemeente Rheden gestart met een leefstijlprogramma. Speciaal voor mensen met overgewicht én een lager inkomen. En met het doel: echte gedragsverandering.

15 maart 2019

Wat is het idee?
Vanaf 1 januari wordt het leefstijlprogramma ‘Gecombineerde Leefstijlinterventie’ vergoed vanuit de Basisverzekering voor mensen met ernstig overgewicht, die hiervoor een verwijzing van de huisarts hebben. Daarnaast ontwikkelt Menzis samen met gemeenten extra ondersteuning speciaal voor mensen met overgewicht én een laag inkomen. 

Dit leefstijlprogramma is onderdeel van een groter preventieplan om mensen met een lager inkomen te helpen. Hierbij wordt gekeken naar verschillende aspecten: gezondheid, zelfredzaamheid, sociale contacten, werk en inkomen. Het is een echte totaalaanpak. Want pas als het leven van mensen op orde is – van relaties tot werk, van sociale weerbaarheid tot schuldenvrij – hebben mensen energie om te werken aan een gezonde leefstijl.

Hoe werkt het?
In de gemeente Rheden is een proef gestart. In het gezondheidscentrum aan de Rozendaalselaan in Velp kunnen mensen met een laag inkomen een cursus krijgen van een leefstijlcoach, een diëtist en fysiotherapeut. Er is veel persoonlijke aandacht, met als doel échte gedragsverandering: gezonder leven door anders te eten en meer te bewegen. De ervaring leert dat mensen die dit goed oppakken, gewicht verliezen en zich beter voelen.

Bent u verzekerd bij Menzis (GarantPolis), dan kunt u meedoen met een BMI vanaf 25. Aanmelden kan via uw huisarts.

Hoe ziet de leefstijlcursus eruit?
Joost Zwart, leefstijlcoach: “Het begint met zélf graag willen. Zonder motivatie, geen resultaat. Eerst vraag ik: 'wat vind je leuk om te doen?' Daar pas ik dan de activiteiten op aan. De ene keer fitness, de andere keer zwemmen. En als het weer het toelaat, gaan we hardlopen of wandelen. Ik probeer de mensen fit en soepel te krijgen. We komen 2 keer per week bij elkaar, een uur lang. En na 3 maanden stimuleer ik dat deelnemers zich aanmelden bij een sportvereniging: voetbal, tennis, korfbal. Alles kan – als ze er maar plezier in hebben.”

Wat levert het op?
Herma Barnhoorn, directeur Gezondheidscentrum Velp: “Het gaat om meer dan fitheid en afvallen. We willen bereiken dat mensen hun leefkracht versterken. Dat raakt alle aspecten van hun leven. Ziet de leefstijlcoach dat iemand eenzaam is bijvoorbeeld, dan kan hij een gesprek regelen met het wijkteam of buurtcentrum. Als iemand fit is én lekker in z’n vel zit, geeft dat een boost. Het voorkomt mentale en fysieke klachten. Ik heb veel vertrouwen in deze proef. We maken mensen bewuster van de noodzaak van gezonde voeding en meer bewegen. Ik verwacht dat veel cursisten hun leefstijl kunnen veranderen. Dat ze zich beter en gelukkiger voelen. Dat ze actiever worden in de samenleving. En dat ze het gevoel krijgen erbij te horen. Het is niet zo dat de leefstijlcoach wel even zegt wat ze moeten doen. We stimuleren juist dat mensen zélf de regie nemen en zélf keuzes maken over wat gezond is en niet. Als iemand trek heeft en geen toffee pakt, maar een snoeptomaatje, dan is dat al een mooi begin van bewustwording.”

‘We stimuleren dat mensen zélf de regie nemen en keuzes maken over wat gezond is en wat niet’ 

 

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.