Gebruik van opioïden in Nederland neemt fors toe

Nederland telde in 2017 ruim 200.000 patiënten die langdurig opioïden gebruiken. Het totale aantal gebruikers van deze zware pijnstillers nam met 55% toe van 650.000 in 2010 naar ruim 1 miljoen in 2017.

3 april 2019

De strijging is met name veroorzaakt door een verviervoudiging van het gebruik van oxycodon. In Europa staat Nederland op plek 9 als het gaat om landen met het hoogste opioïdgebruik. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), in samenwerking met onder meer Vektis Intelligence, dat vandaag is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Menzis deed ook mee aan dit onderzoek.

In het onderzoek zijn declaratiegegevens van zorgverzekeraars gebruikt om vast te stellen hoe het totale gebruik aan opioïden in Nederland zich in de periode van 2010 tot 2017 heeft ontwikkeld. Het onderzoek geeft inzicht in lang- versus kortdurend gebruik, of het gebruik leeftijd- en geslachtsafhankelijk is en wie de voorschrijvers zijn.

In 2010 waren er 135.000 patiënten die langdurig opioïden gebruikten. In 2017 was dit aantal toegenomen tot meer dan 200.000. De verhouding tussen kort- en langdurend gebruik bleef in de periode 2010-2017 gelijk. Langdurige gebruikers van opioïden waren met name te vinden in een aantal grensgebieden in het noorden en zuiden van ons land.

Het artikel is ook belangrijk, omdat tot nu toe steeds werd gesteld dat 'Amerikaanse toestanden' met betrekking tot ernstige verslavingsproblemen hier niet zouden voorkomen.

Gisteren is het onderwerp te zien geweest in de uitzending van Nieuwsuur. Deze uitzending kijkt u hier terug. Het gehele artikel van ZN vindt u hier.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.