Menzis gaat strenger om met persoonsgegevens

vrouw laptop

Zorgcoöperatie Menzis heeft haar toegang tot de persoonsgegevens van verzekerden aangescherpt. Voor bepaalde groepen medewerkers is de toegang tot de gegevens nog verder beperkt.

4 april 2019

Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) constateerde eind 2017 dat Menzis meer moest toezien wie toegang heeft tot persoonsgegevens. Dat is nu beter geregeld via machtigingsregels en via ICT-oplossingen. Voor de AP zijn de oplossingen niet volledig en zorgvuldig genoeg doorgevoerd. Daarom legde de toezichthouder een boete op van € 50.000. Menzis betreurt dit; ook omdat er volgens de AP geen gegevens van verzekerden onjuist gebruikt zijn.

Menzis-CFO Frank Janssen is geschrokken van de boete: “Wij hebben uiteraard volledig met de AP meegewerkt. Bovendien constateerde de AP dat er geen verkeerd of oneigenlijk gebruik van persoonsgegevens is gemaakt. Wij vinden het vanzelfsprekend dat alleen bevoegde personen toegang hebben tot gezondheidsgegevens van verzekerden. Onbedoeld hadden enkele medewerkers van de commerciële afdeling toch toegang. Hoewel met die toegang niet verkeerd is omgesprongen, hebben we dat onmogelijk gemaakt. Er is nauwgezet geregeld welke medewerker bevoegd is om persoonsgegevens te bekijken.”

Privacy goed borgen
De AP constateert dat het bewaken van de privacy bij Menzis wel goed in de cultuur van het bedrijf is geborgd. “Daar ben ik blij mee”, aldus Janssen. “Het is goed dat de AP ons erop wijst waar we dat nog onvoldoende geregeld hebben. Onze verzekerden hebben recht op een goede omgang met hun privacy. Daarom werken wij nauwgezet samen met toezichthouders zoals de AP, de Nederlandse Zorgautoriteit en De Nederlandse Bank. Deze boete is voor ons een belangrijk signaal dat we nog alerter moeten zijn rondom privacy.”

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.