Menzis met Kamerleden in gesprek over individueel persoonsgebonden budget

Man duwt oudere vrouw, die in een rolstoel zit

Jan Megens (manager Wlz bij Menzis) nam dinsdag 14 mei, op uitnodiging van het Pure-iPVB-collectief, deel aan een gesprek met de leden Slootweg (CDA), Bergkamp (D66) en Hijink (SP) van de Vaste Kamercommissie VWS.

16 mei 2019

Het gesprek stond in het teken van het individueel persoonsvolgend budget (iPVB). In het iPVB gaan medewerkers en patiënten, gezamenlijk, met elkaar in gesprek om de zorgvraag vast te stellen. Daarbij wordt expliciet de wens van de patiënt meegenomen om zijn of haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk te maken. Bij de indicatiestelling staat de PxQ (&persoon) centraal, in plaats van het oorspronkelijke zorgzwaartepakket (ZZP). Met als uitkomst dat patiënten zich weer een volwaardige gesprekspartner voelen.

Jan Megens: “Voor Menzis begint het iPVB bij het verschil tussen cure en care. In de cure staat genezen centraal. In de care gaat het veel meer om waardering voor de klantwens. Daarom hebben we als Menzis zorgkantoor al de P&Q omgedraaid. We gaan in de eerste plaats uit van de persoon. Het iPVB gaat nog een stap verder en daarin gaan we graag mee. Een mooi bijkomend voordeel is dat het iPVB tegelijkertijd een goed inzicht geeft in de financierbaarheid.”

Het Kamerlid Bergkamp stelde de vraag wat er volgens het zorgkantoor nodig is om het iPVB te implementeren. Megens: “We anticiperen nu nog teveel op de regels en systemen. Dat kan anders. Een innovatie als het iPVB laat zien dat we anders kunnen en moeten denken.”

Tot slot gaven de aanwezigen aan de Kamerleden mee: “Stimuleer deze beweging en zorg dat er actie op plaats vindt. Er wordt nu nog (te) vaak naar elkaar gewezen om een begin te maken, in plaats van dat er daadwerkelijk wordt begonnen.”  

Het gesprek wordt vervolgd met een bezoek van Kamerleden, aan een zorginstelling die meedoet in de iPVB pilot.  

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.