Staatssecretaris Blokhuis op bezoek bij Menzis

Man op de tennisbaan

Op dinsdag 11 juni bracht staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) een werkbezoek aan Menzis. Het bezoek stond in het teken van preventie en de samenwerking met gemeenten.

13 juni 2019

Joris van Eijck (Directeur Zorg Menzis) heette de staatssecretaris welkom. Hij nam hem mee in de Menzis visie en strategie, waarbij hij aangaf dat “echt werk maken van preventie, betekent dat Menzis verder gaat dan het innen van premiegeld en het inkopen van zorg. Menzis investeert onder meer al in e-health en andere gezondheidsinnovaties die helpen de zorg in de eigen leefomgeving aan te bieden.” 

Joas Duister (Teammanager Preventie en Projectmanagement Menzis) ging vervolgens in op onze preventiestrategie en de uitdagingen waar Menzis tegen aanloopt, onder meer structurele financiering, opschaling en het bereik van de (lage SES) doelgroep. Zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten en andere betrokkenen moeten nog meer samenwerken om het belang van gezamenlijk investeren in preventie op te pakken. De urgentie wordt vaak nog onvoldoende gevoeld.

Preventieportaal
Janine Groeneveld (Regiomanager bij Menzis) en Jochen Mierau (verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen) praatten de staatssecretaris bij over het preventieportaal. Het preventieportaal is een samenwerking tussen UMCG, Menzis en de Aletta Jacobs School of Public Health. Het portaal wil een springplank zijn door projecten en programma’s te meten op effectiviteit en daarna te vermarkten. Daarvoor stelt het portaal businesscases op, ondersteunt het bij wetenschappelijke validatie en wijst het de weg naar belangrijke stakeholders en financiers.

Vervolgens werden er vier concrete preventievoorbeelden genoemd waar Menzis trots op is:

  • De gecombineerde leefstijlinterventie voor minima en het bereik van de lage SES doelgroep;
  • De digitale leefstijlcoach en SamenGezond app;
  • Het programma Herstelcirkel in de Wijk: beter worden zonder dokter voor mensen met diabetes type 2;
  • Brede samenwerkingsagenda gemeenten: gezamenlijke aanpak schuldenpreventie, ouderenzorg, ggz en jeugd.

Staatsecretaris Paul Blokhuis onderstreepte het belang van preventie. Met het Nationaal Preventieakkoord wil hij de ontwikkeling en samenwerking op preventie stimuleren. De staatssecretaris was verheugd dat gemeenten en zorgverzekeraars elkaar steeds beter weten te vinden. Volgens hem geeft Menzis het goede voorbeeld: “Super om te zien dat er hier met zoveel enthousiasme serieus werk van wordt gemaakt.” Ook meldde de staatssecretaris zich ter plekke aan voor de SamenGezond app. Tevens sprak hij het voornemen uit in het najaar een preventiesymposium te organiseren met gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, ervaringsdeskundigen en patiënten. Tijdens het symposium zal duurzaam financieren en duurzaam organiseren centraal staan. Menzis heeft aangeboden graag mee te willen doen aan dit symposium.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.