Achterhoeks Beweeg- en Sportakkoord houdt regio vitaal

Sportende mensen in een park

Vitale medewerkers, een gezonde jeugd of zelfredzame ouderen. Iedereen in de Achterhoek moet kunnen meedoen. Dat staat in het ‘Beweeg- en Sportakkoord 2020-2030’ dat op 27 juni in Den Haag is ondertekend. Menzis onderschrijft het akkoord.

27 juni 2019

Minister Bruins: 'Samenwerking is nodig'
Sportminister Bruno Bruins was aanwezig bij de presentatie en ondertekening van het Achterhoeks akkoord, dat 2 speerpunten kent: ‘Inclusief sporten’ en ‘Excelleren in de Achterhoek’. Een jaar geleden, in juni 2018, presenteerde Bruins het Nationaal Sportakkoord en sprak de wens uit dat het landelijke akkoord navolging zou krijgen in regionale en lokale sportakkoorden.

Bruins: “Sporten en bewegen is van grote waarde voor iedere Nederlander. Voor lol in sport hebben we iedereen nodig en is het belangrijk dat sportaanbieders en gemeenten en partijen uit de zorg-, welzijns- en onderwijssector er samen de schouders onder zetten’. De ondertekening van het Achterhoeks Beweeg- en Sportakkoord is een landelijk voorbeeld voor de minister hoe zo’n samenwerking rondom sport, bewegen en een gezonde leefstijl eruit kan zien.

Toekomstbestendig sportlandschap
De Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland en Winterswijk) werken al sinds 2014 samen binnen het programma Achterhoek in Beweging. “We hebben de afgelopen jaren in de Achterhoek al veel verbindingen gelegd tussen de overheid, het onderwijs en de gezondheidszorg, maar ook met ondernemers en het verenigingsleven. We willen de komende jaren nog bredere en grotere coalities vormen”, zegt Pascal Kamperman, programmamanager van Achterhoek in Beweging.

Het uiteindelijke doel is om het Achterhoeks sportlandschap toekomstbestendig te maken. In het akkoord dat vandaag is ondertekend, heeft Achterhoek in Beweging samen met de strategische partners de ambities vastgelegd voor de komende 10 jaar. Tijdens een officieel moment in Nieuwspoort (Den Haag) ondertekenden de partners het akkoord.

Doet goed voorbeeld volgen?
Bert Kuster, voorzitter van het Achterhoekse wethoudersoverleg Sport: “De ambitie is dat iedere Achterhoeker een leven lang plezier gaat beleven aan sport en bewegen. Dit heeft niet alleen een positief effect op de individuele gezondheid, maar ook op sociaal-maatschappelijke vraagstukken”.

Jan Markink, gedeputeerde bij de provincie Gelderland, geeft aan dat het Gelderse Sportakkoord landelijk navolging heeft gekregen in een Nationaal Sportakkoord en nu ook in dit Achterhoeks Beweeg- en Sportakkoord. "Daar ben ik enorm trots op. De maatschappelijke en economische kracht van sport is enorm en sporten helpt je om het beste uit jezelf te halen. Dat willen we stimuleren in Gelderland. Met dit Achterhoeks akkoord worden de Gelderse doelen nu ook regionaal en lokaal vertaald en opgepakt. En wat zou het mooi zijn als meer gemeenten in Gelderland gaan samenwerken in hun sportbeleid. Dan krijgen we hier in Gelderland nog meer voor elkaar."

Ambities en focus
De belangrijkste ambitie voor het speerpunt ‘Inclusief Sporten’ in het Achterhoeks akkoord is dat iedereen in de Achterhoek kan meedoen. De focus ligt hierbij op verschillende thema’s: fitte werknemers, een gezonde jeugd, vitaal ouder worden en uniek sporten voor mensen met een beperking.

Onder de noemer ‘Excelleren in de Achterhoek’ gaan de partners zich inzetten om de economische positie van de Achterhoek verder te versterken, door samen te innoveren in de sport. De focus ligt hierbij op het ontwikkelen van open clubs, de begeleiding van sporttalenten en het investeren in topevenementen.

Strategische partners zien meerwaarde
Verschillende strategische partners van Achterhoek in Beweging waren gisteren bij de presentatie en ondertekening in Den Haag: van De Graafschap, de Rabobank en de KNVB tot de Provincie Gelderland, het Graafschap College en Menzis.

In een gesprek - onder leiding van ‘superboer’ Sjoerd Weikamp en oud-topsporter en columnist Marijn de Vries - deelden de partners in Nieuwspoort ervaringen en bevindingen vanuit hun eigen werkveld. Allemaal onderschreven ze gistermiddag de meerwaarde van regionale samenwerking tot lokale uitvoering met daarbij duidelijk omschreven ambities.

Volgende stap: uitvoeringsagenda
Nu het ‘Beweeg- en Sportakkoord 2020-2030’ officieel is ondertekend, is de volgende stap: het opstellen van een uitvoeringsagenda. Achterhoek in Beweging gaat in de uitvoeringsagenda beschrijven welke activiteiten en lokale initiatieven er ontwikkeld worden tussen 2020 en 2024 om de ambities in de Achterhoek te realiseren. 

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.