Menzis wint juridische strijd tegen prijsopdrijving medicijnen

'Een combinatiepil kan, maar niet als die 20 keer duurder wordt zonder aantoonbare meerwaarde.' Zo oordeelde de rechter vorige week in een rechtszaak, aangespannen door Menzis. Wij weigeren terecht een cholesterolverlagend middel van farmaceut MSD te vergoeden.

28 juni 2019

Evergreening
Met deze rechtszaak is Menzis de strijd aangegaan tegen 'evergreening'. Hierbij probeert een fabrikant de prijs van een medicijn zo lang mogelijk hoog te houden. In dit geval kostten 2 cholesterolverlagende geneesmiddelen van MSD los € 0,08. Van een van die middelen verliep het patent, waarna de farmaceut een 2-in-1-pil maakte. Zo kon het bedrijf een 'nieuw' medicijn tegen een veel hogere prijs verkopen: à € 1,60. Maar daarvoor steekt het gerechtshof in Arnhem nu dus een stokje.

Niet te verantwoorden
Als Menzis wilden we - met man en macht - voorkomen dat onze verzekerden 20 keer zoveel zouden moeten betalen voor het medicijn. Helemaal omdat niet is aangetoond dat het combineren van de 2 middelen extra medische meerwaarde heeft voor de patiënt. Slechts een onderzoek dat is gesponsord door MSD zelf, wees in die richting. De hoge prijs is dan ook niet te verantwoorden.

Om deze reden willen we alleen de losse tabletten vergoeden. Daarop hebben we apothekers ook gewezen. “In alle gevallen is dat voor patiënten de goedkoopste uitkomst”, licht Henk Eleveld (adviserend apotheker bij Menzis) toe. “Het is misschien handiger om 2 medicijnen in 1 keer in te nemen, maar dat is zeker niet 20 keer de prijs waard.”

Uitzonderlijke stap
De Rechtbank Gelderland stelt Menzis in hoger beroep op alle punten in het gelijk. We hebben MSD aangeboden het combinatiemedicijn te vergoeden áls het niet meer kost dan de som van de prijzen van de losse middelen. Op dat aanbod is MSD niet ingegaan. Menzis hoeft de combipil pas te vergoeden wanneer onafhankelijke studies aantonen dat het beter is voor de patiënt, aldus de rechter.

Het is uitzonderlijk dat een zorgverzekeraar dergelijke juridische stappen zet tegen farmaceuten. In een andere zaak die 'evergreening’ raakt, staat Menzis tegenover farmaceut AstraZeneca. Daarover wordt op korte termijn uitspraak verwacht.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.