Menzis maakt aanvraag transformatiegelden makkelijker

Vrouw in ziekenhuisbed in gesprek met verpleegster

Ziekenhuizen krijgen bij Menzis nu een extra mogelijkheid om geld aan te vragen voor het verplaatsen, voorkomen en vervangen van zorg. Hiermee reageren we op een recente monitor van de NZa, waaruit blijkt dat deze zogenoemde transformatiegelden nog weinig worden gebruikt.

22 augustus 2019

Naast de bestaande mogelijkheden om transformatiegelden aan te vragen, bieden we ziekenhuizen laagdrempelige stimuleringsvouchers voor projecten die zich richten op ‘de juiste zorg op de juiste plek’. Zo willen we ziekenhuizen extra stimuleren te transformeren en daarmee samen die goede zorg te realiseren.

Focus op júiste zorg
Marieke van der Lans, manager Zorginkoop bij Menzis: “Het recente bericht van de NZa kwam voor ons helaas niet als een verrassing. We zien dat het beschikbare budget voor de transformatiegelden nog niet overal optimaal wordt benut. Met de ziekenhuizen in onze regio’s maken we hierover afspraken in onze meerjarenovereenkomsten. Het aantal overige aanvragen is echter beperkt, en de voorstellen zijn niet altijd concreet genoeg of voorzien van een duidelijk resultaat.

Daarnaast constateren we dat de meeste voorstellen zich toespitsen op ‘de zórg op de juiste plek’, op de verplaatsing van zorg of op e-health-initiatieven. We vinden het noodzakelijk dat er nog meer focus komt op initiatieven voor ‘de júiste zorg’. Daarvoor maken we het aanvraagproces voor ziekenhuizen eenvoudiger.”

Lagere drempel voor projectmatige aanpak
De zorg in Nederland is van uitstekende kwaliteit, maar sommige zorg is niet altijd nodig. Menzis wil dat hiervoor meer aandacht komt. Bijvoorbeeld door initiatieven uit te rollen voor gepast gebruik van zorg, doelmatige inzet van dure geneesmiddelen en samen beslissen. Deze initiatieven hebben de meeste slagingskans als ze projectmatig worden aangepakt. En dat vraagt extra projectcapaciteit in ziekenhuizen.

Met de nieuwe stimuleringsvouchers maakt Menzis dit makkelijker voor ziekenhuizen. Ziekenhuizen die op deze manier transformatiegelden aanvragen, zijn bereid hun resultaten en inzichten met ons te delen. Afhankelijk van onze zorgkosten per ziekenhuis zijn er vouchers van € 25.000 en € 50.000. Deze zijn beschikbaar voor alle ziekenhuizen én naast de bestaande aanvraagmogelijkheden.

Transformatie versnelt
Wolter Odding, bestuurder van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) is blij met het initiatief van Menzis en verwacht dat het helpt om veranderingen sneller te verwezenlijken. “Als ziekenhuis zijn we volop bezig met initiatieven die bijdragen aan de juiste zorg op de juiste plek. Maar soms vinden we het moeilijk om projectplannen en het beoogde resultaat vooraf in detail uit te werken. Het is goed dat Menzis hierover nadenkt en ons zo het vertrouwen geeft dat we deze gelden zinvol besteden, om de benodigde transformatie te versnellen.”

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.