Terugroepactie ranitidine: verzekerden kosteloos omgezet naar ander geneesmiddel

medicijnen

Vorige week werd bekend dat een groot deel van de maagzuurremmer ranitidine op de Nederlandse markt wordt teruggeroepen. Ranitidine is een geneesmiddel dat zowel op recept wordt voorgeschreven als vrij verkrijgbaar is. Ranitidine die op recept is voorgeschreven, wordt teruggehaald door de apotheek. Verzekerden krijgen in plaats daarvan een ander geneesmiddel.

10 oktober 2019

Consumentenrecht geldt
Zorgverzekeraars Nederland wijst er in dit verband op dat VWS-minister Bruins vóór de zomer in een brief aan de Tweede Kamer heeft laten weten dat verzekerden kosteloos worden omgezet naar een ander geneesmiddel. Ook mogen apothekers de kosten niet declareren bij de zorgverzekeraar. Bij producten die in gebreke zijn (in de ranitidine zit mogelijk een vervuiling met NDMA), geldt immers het consumentenrecht en is de leverancier aansprakelijk voor de schade. Zorgverzekeraars vragen hun verzekerden er alert op te zijn dat hen niets in rekening wordt gebracht; ook niet via een declaratie bij hun zorgverzekeraar.

Lees meer in brief Tweede Kamer
Download hier de brief die minister Bruins op 9 oktober aan de Tweede Kamer verzond over de terugroepactie van geneesmiddelen met ranitidine.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.