‘Geen schuldgevoel, maar happy door Beweegkuur in regio Noord’

Gecombineerde leefstijlinterventie

Brenda Ringnalda werkte in de kinderopvang, totdat een hersenvliesontsteking haar leven compleet veranderde. Haar medisch dossier groeide en de kilo's vlogen eraan. Dankzij het 2-jarig traject van de Beweegkuur, onderdeel van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), heeft Brenda eindelijk weer vertrouwen in de toekomst.

12 oktober 2019

"5 jaar geleden kreeg ik een virale hersenvliesontsteking. Daar hield ik uitval aan mijn linkerkant aan over. Ik kan soms moeilijk omgaan met prikkels. Vandaar dat ik graag de rust van de natuur opzoek. Ook ben ik vaak vermoeid. Dan begint mijn been te slepen. Of ik heb zo weinig kracht in mijn handen dat ik niets meer kan vastpakken. Er zijn dagen dat ik ‘s middags echt op bed moet rusten. Dat is niet altijd makkelijk, want ik heb een dochter van 7.

Mijn medisch dossier is inmiddels behoorlijk fors. Ik kreeg last van hartritmestoornissen en toen kwam er nog een tweede hersenvliesontsteking bovenop, waardoor ik ook rechts uitvalverschijnselen heb. Overgaan doet dat nooit, maar tijdens het revalideren leerde ik hoe ermee om te gaan. Ik moet goed luisteren naar mijn lichaam en op tijd rust nemen. Door mijn hartconditie kon ik niet meer sporten. Mijn dochtertje met de fiets naar school brengen, was al een te grote inspanning. Hele dagen zat ik thuis en de kilo's - na de eerste revalidatie was ik 22 kilo afgevallen - vlogen er even hard weer aan."

Meer spierpijn, dus effectief
"Uiteindelijk kwam het besefmoment: in mijn eentje red ik het niet; ik heb hulp nodig. Ik had gehoord van de Beweegkuur, onderdeel van de GLI, waarbij je 2 jaar lang wordt begeleid door een team van leefstijlcoaches, een diëtist en beweegprofessional. Ik vroeg mijn huisarts voor een verwijzing en zo kwam ik bij Linda terecht. Zij is mijn leefstijlcoach én diëtist. Ze stelde een voedingsplan op: meer eiwitten, meer eetmomentjes.

En ik kreeg een consult met een beweegprofessional. Die keek vooral naar mijn houding tijdens de oefeningen die ik vroeger in de sportschool deed. Op de vraag hoe vaak ik per week wilde trainen, zei ik: '5 keer'. 'Ho ho, stóp!', was de reactie. 'Hou het eerst maar lekker bij 2'. Een goed advies. Vroeger zei ik altijd: ik móet sporten. Maar leg je de lat zo hoog, dan kan het niet anders dan dat je teleurgesteld raakt. Ik moet er echt rekening mee houden dat mijn gezondheid niet optimaal is. Als het me nu lukt om 2 keer per week naar de sportschool te gaan, voel ik me niet meer schuldig, maar happy. Wat ik van mijn nieuwe trainingsschema merk? Meer spierpijn! Maar dat is het bewijs dat het effectief is."

Eindelijk weer perspectief
"Vooraf moest ik een scorelijst invullen om in kaart te brengen hoe ik me voelde - en dat was niet erg positief. Nu, na 2 maanden, merk ik al verschil. Ik voel me door de dag heen beter. En het feit dat ik weer perspectief heb, dat ik weet dat er dingen gaan veranderen, maakt een wereld van verschil. Voor de Beweegkuur moet ik een contract ondertekenen, er zelf energie in steken en groepsbijeenkomsten bijwonen. Dat laatste vind ik een beetje spannend, maar ik ben ook wel benieuwd naar tips van lotgenoten. En over 2 jaar? Dan weeg ik hopelijk rond de 63 kilo. Maar belangrijker: dat ik me fitter voel en lekkerder in mijn eigen vel zit. "

 

De behandelaar
Linda Swart, (sport)diëtist AVS Groningen en Topdiëtisten Groningen:
"De komende 2 jaar heb ik een dubbele pet op: als diëtist én leefstijlcoach van Brenda. Het draait bij de GLI nadrukkelijk om meer dan voeding alleen. Bij overgewicht spelen meestal meerdere factoren. We kijken ook naar slaappatronen en of er gerookt wordt. Ook staan we in contact met beweegprofessionals. Zo kijken we naar het héle plaatje en werken we als een team. Het voordeel van dit initiatief is dat er - door die periode van 2 jaar - veel meer contactmomenten zijn voor de cliënt. De ervaring leert dat er in dit soort trajecten meestal wel een kink in de kabel komt, maar door de intensieve periode van 2 jaar kun je ook eventuele tegenslagen tackelen. Het programma wordt vergoed vanuit de basisverzekering en gaat niet ten koste van het eigen risico voor de cliënt. En de groepsbijeenkomsten vind ik echt een meerwaarde: het geeft een gevoel van verbondenheid. Ik verwacht dat het heel motiverend werkt."

 

De zorgverzekeraar
Danielle Nijkamp, projectmanager Preventie en Projectmanagement Zorg bij Menzis:
“Menzis werkt aan het versterken van de leefkracht van ieder mens. Leefkracht gaat over de positieve kracht van gezond leven. Zodat je de dingen kunt doen, die voor jou belangrijk zijn. Een gezonde leefstijl is dan van essentieel belang. Het doel is om mensen te helpen zo lang mogelijk gezond te blijven. En mensen met een (risico op) ziekte te ondersteunen om beter te worden, of erger te voorkomen. We zijn dan ook blij dat de GLI, waar de Beweegkuur onderdeel van is, nu opgenomen is in de basisverzekering. Zo wordt werken aan een gezonde leefstijl, voor alle mensen die daar voor in aanmerking komen, bereikbaar. Uniek aan de GLI is dat deelnemers langdurig begeleid worden. En die begeleiding is gebaseerd op gezonder eten, meer bewegen en gedrag. Daarom ondersteunt Menzis dit project.

 

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.