Menzis voldoet als eerste zorgverzekeraar aan ambitie voor Horizontaal Toezicht

Horizontaal Toezicht

In 2020 is 80% van de ziekenhuizen en universitair medische centra (UMC’s) ingericht op Horizontaal Toezicht. Dat is de ambitie die de Nederlandse Federatie van UMC’s, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland in 2017 samen uitspraken. Met de intentieverklaring van Ziekenhuis Rivierenland ligt Menzis ruim op schema.

15 oktober 2019

Zorguitgaven juist besteed
Horizontaal Toezicht geeft de zekerheid dat de uitgaven in de zorg juist zijn besteed. Dat wordt vanuit de maatschappij ook verwacht. Samen met de ziekenhuizen in haar regio’s heeft Menzis zich de afgelopen jaren enorm ingespannen om Horizontaal Toezicht te realiseren.

Joris van Eijck, directeur Zorg bij Menzis: “We geloven dat Horizontaal Toezicht actief bijdraagt aan gepast gebruik van zorg. Daarom hebben we een speciaal projectteam opgeleid, dat zich samen met de ziekenhuizen hierop volledig richt en inzet. In plaats van normen opleggen zijn we met elkaar het gesprek aangegaan en hebben we gekeken hoe Horizontaal Toezicht het beste ingericht kan worden. Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat we al met 3 ziekenhuizen (Rijnstate, Martini Ziekenhuis en Ziekenhuisgroep Twente) over zijn op Horizontaal Toezicht.”

Duidelijkheid voor patiënten
Ziekenhuis Rivierenland verwacht met Horizontaal Toezicht meer inzage te krijgen in de manier van registreren en declareren. Marc Hendriks, bestuurder van Ziekenhuis Rivierenland: “Het helpt ons om vroegtijdig bijzonderheden in de administratie te signaleren en deze op tijd te corrigeren. Hierdoor hebben onze patiënten ook direct duidelijkheid over de zorgkosten. En bij onduidelijkheden kunnen we tijdig in gesprek met de zorgverzekeraar. Controle achteraf is daardoor niet meer nodig.”

Efficiëntie en vertrouwen
John de Kruiff is programmamanager Horizontaal Toezicht bij Menzis en heeft vanaf de start contact met alle ziekenhuizen. Hij is er trots op dat Menzis als eerste zorgverzekeraar op koers ligt, en alle ziekenhuizen in haar regio’s volgend jaar heeft ingericht op Horizontaal Toezicht: “In het begin was het soms aftasten. Je geeft elkaar toch een kijkje in de keuken. Maar je merkt dat de gesprekken tijdens de samenwerking steeds inhoudelijker worden en dat je écht samen kijkt naar het zorgpad en de mogelijke verbeteringen. Dit resulteert niet alleen in efficiënte processen, maar ook in onderling vertrouwen.”

Verdere inzoom op risico’s
Rijnstate was een van de koploperziekenhuizen en ging op 1 januari 2018 als eerste ‘Menzis-ziekenhuis’ over op Horizontaal Toezicht. Sandra Hermsen, manager Compliance en Risk bij Rijnstate: “We zagen in het traject naar de overgang al dat het aantal herdeclaraties enorm daalde. Hiervoor zorgde de risicogestuurde aanpak waarbij verbeteringen binnen de processen zijn aangebracht. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en kunnen we nog verder inzoomen op de risico’s die voor ons ziekenhuis relevant zijn. Daarnaast merk je dat de gesprekken anders worden. Van beide kanten is er ruimte om inhoudelijk te spreken over bijvoorbeeld gepast gebruik van zorg.”

100% over in 2020
Met de intentieverklaring van Ziekenhuis Rivierenland is het voor Menzis nog niet klaar. “Sowieso blijven we nauw samenwerken met de resterende ziekenhuizen, zodat ze eind 2020 allemaal zijn overgegaan op Horizontaal Toezicht. En we verkennen samen met onder andere Mediant en Pro Persona de mogelijkheden om Horizontaal Toezicht in de GGZ te realiseren”, aldus John de Kruiff.

Op de foto: Marc Hendriks, bestuurder van Ziekenhuis Rivierenland (links), en Joris van Eijck, directeur Zorg bij Menzis (rechts).

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.