Langdurige ondersteuning voor een gezonde leefstijl

Gecombineerde leefstijlinterventie

Overgewicht, diabetes of hoge bloeddruk? Een gezonde leefstijl is dan erg belangrijk. Maar niet altijd makkelijk. Als het niet lukt, is er SLIMMER. Dit programma is onderdeel van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), en gericht op meer bewegen, gezonder eten en gedrag.

10 december 2019

Aanmelding voor SLIMMER, of een van de andere leefstijlprogramma’s van de GLI, gaat via de huisarts. Die beoordeelt aan de hand van een aantal criteria of iemand kan deelnemen. Zo moeten deelnemers zelf al het nodige geprobeerd hebben om af te vallen. Maar als dat niet heeft geholpen, kan meedoen aan een leefstijlprogramma van de GLI die extra duw in de rug geven.

De huisarts is een belangrijke schakel. Die ziet immers de mensen in de spreekkamer, die baat kunnen hebben bij een leefstijlprogramma. Dat kunnen ook mensen zijn, die nu nog geen klachten hebben, maar wel risico lopen. Bijvoorbeeld door hoge bloeddruk, overgewicht, neerslachtigheid of stress. Zo kan een leefstijlprogramma erger voorkomen en zelfs preventief werken.

Lekker in je vel
Deelnemers werken in groepjes aan hun gezondheid. Dit gebeurt nu al in de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Meer gemeenten in de Achterhoek volgen. Andra Weg (projectmanager bij Huisartsenzorg Oost-Achterhoek): “Veel huisartsen kennen SLIMMER en verwijzen mensen door. En de zorgverleners - fysiotherapeut, leefstijlcoach en diëtist - laten vervolgens de huisarts weten hoe het gaat met de deelnemer. Blijft bijvoorbeeld de bloeddruk te hoog, dan is een consult bij de huisarts verstandig.

We kennen ook deelnemers die erg hun best doen, maar door werkloosheid of financiële problemen er maar niet slagen gezonder te leven. Daarom doet ook de gemeente mee. Die kan deze mensen begeleiden richting werk of schuldhulpverlening. Of ze maken het welzijnswerk toegankelijker, door activiteiten in buurthuizen of sporten met een buurtsportcoach. Het idee: wie lekker in z’n vel zit en zich nuttig voelt in de maatschappij, heeft meer puf om te werken aan z’n gezondheid.”

Realistische doelen
Andra: “Dit klinkt mooi, maar makkelijk is het niet. Je bent er elke week mee bezig. En de eerste 6 maanden zijn behoorlijk intensief. Je werkt in een groep aan een gezonde leefstijl én met individuele begeleiding. Je tekent een 2-jarig contract voor het hele traject. Wie alleen denkt ‘lijkt me wel gezellig’, wordt niet toegelaten. SLIMMER is er alleen voor wie écht gemotiveerd is z’n gezondheid te verbeteren en voor zichzelf realistische doelen kan stellen. Bijvoorbeeld: ik wil zó fit worden dat ik weer met m’n kleinkinderen kan spelen.”

‘Je moet het zélf doen’
Joyce Westhoff is leefstijlcoach in de gemeente Berkelland. Ze ziet de waarde van het werken in groepjes: “Gelijkgestemden hebben dezelfde doelen en problemen. Ze stimuleren elkaar, leren van elkaar, geven elkaar tips. En er ontstaan spontaan groepjes die met elkaar wandelen of fietsen. Samen hebben ze plezier in het bewegen, hun conditie verbetert, ze worden sterker, hebben meer adem, krijgen meer energie. De meesten vallen ook kilo’s af.

Dit initiatief is een schot in de roos. Maar de grote uitdaging is dit je leven lang vol te houden. Mensen hebben immers de neiging terug te vallen in oude patronen. Daarom duurt dit traject 2 jaar. De eerste 6 maanden krijg je begeleiding van een fysio en diëtist; de laatste anderhalf jaar van een leefstijlcoach met wie je elke 3 maanden bespreekt hoe het gaat. Het werkt pas als je je verantwoordelijk voelt voor je eigen succes. Je moet het wel zélf doen.’

Gecombineerde leefstijl interventie bij Menzis
Vooral mensen met een laag inkomen zijn kwetsbaar; ze hebben vaak een achterstand qua gezondheid. Daarom werkt Menzis samen met Huisartsenzorg Oost-Achterhoek en Huisartsenzorg Oude IJssel om mensen met een laag inkomen te stimuleren te gaan sporten, meer te bewegen en gezonder te eten. Want geld mag nooit een drempel zijn om met je gezondheid aan de slag te gaan.

Zo werken we samen aan het versterken van leefkracht. En zo kunnen deelnemers (weer) de dingen doen, die voor hen belangrijk zijn. Voor verzekerden van Menzis in de Achterhoek is meedoen aan een leefstijlprogramma via de GLI gratis. Aanmelding gaat via een verwijzing van de huisarts. 

 

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.