'Nederland moet digitalisering zorg in eigen hand houden'

Menzis-bestuursvoorzitter Ruben Wenselaar komt tegenover Skipr aan het woord over de zorg, digitalisering, preventie, hoofdlijnenakkoorden en het zorgstelsel anno 2020.

6 januari 2020

Digitalisering van de zorg verdient een prominente plaats in de komende contourennota. Dat betoogt bestuursvoorzitter Ruben Wenselaar van Menzis. Om de kwaliteit van zorg te verbeteren en meer ruimte aan preventie te geven, wil Menzis de gegevensuitwisseling tussen aanbieders stimuleren en het persoonlijk gezondheidsdossier beter faciliteren. Wenselaar: “Misschien gaan we wel opleggen dat aanbieders daar ook echt gebruik van moeten maken.”

Om in de nabije toekomst tijdige, passende, betaalbare en hoogwaardige zorg te kunnen leveren is versnelde digitalisering volgens Wenselaar een must. “Iedere burger moet een persoonlijke gezondheidsomgeving hebben, waarin hij niet alleen informatie vindt, maar ook interactief met de zorgverlener kan communiceren of zich zelfs kan laten begeleiden of behandelen. Iedere zorgprofessional moet die gegevens op een zodanige manier vastleggen dat ze maximaal ontsloten kunnen worden.”

Wenselaar doet zijn pleidooi voor snellere digitalisering in het coververhaal van het vernieuwde Skipr magazine, dat medio januari verschijnt. In dit verhaal spreekt Skipr met verschillende sleutelspelers over de wording van het huidige zorgstelsel en hoe het hier in het licht van demografische en maatschappelijke veranderingen verder mee moet.  “Met de kennis van nu zie ik scherper dan tien jaar geleden het belang van digitale gegevensuitwisseling”, aldus Wenselaar.

Klik hier voor de uitgebreide online preview op het artikel.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.