Minder ziekmeldingen en meer vraag om mentale ondersteuning
“Bij Menzis zien we een daling in het verzuim. Zowel in meldingsfrequentie, als en in het langdurige verzuim”, vertelt Monique Mondria. “We zien dat minder mensen zich ziek melden, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ze minder ziek zijn.”
Monique ziet en hoort terug van collega’s dat ze meer regelruimte en flexibiliteit ervaren. Ze ziet ook dat medewerkers zelf goed hun weg weten te vinden als ze hulp nodig hebben. Monique: “Onze bedrijfscoach wordt vaker geraadpleegd met vragen die gerelateerd zijn aan werk-privébalans en aan zorgen over hoe ze alles op een goede manier kunnen organiseren. Ook zien we dat sommige mensen angst ervaren, bijvoorbeeld over het risico op baanverlies. Daar helpen we hen graag mee. De bedrijfscoach speelt daar een belangrijke rol in. Zo kunnen collega’s, rechtstreeks via e-mail of telefoon, laagdrempelig contact opnemen met de bedrijfscoach om over deze angst en zorgen in gesprek te gaan.”
In contact blijven en helpen
Vera Wiegman vult hierop aan: “Met ons speciale leefkracht-team zijn we hard bezig om onze medewerkers te ondersteunen bij hun leefkracht en hun gezondheid en vitialiteit. , Maar we hebben ook extra aandacht voor de werk-privé balans. Leefkracht staat bij ons voor de kracht van positief leven. We bieden onze medewerkers interventies, informatie en adviezen die we via intranet, ons online gezondheidsprogramma SamenGezond en onze nieuwsbrieven naar medewerkers communiceren. Een mooie group effort van P&O, communicatie, SamenGezond en onze leefkrachtambassadeurs binnen de organisatie.”
Leidinggeven op afstand
Speciale aandacht is er ook voor leiderschap in deze tijd. Menzis heeft een gespecialiseerd team dat zich bezighoudt met leiderschapsontwikkeling en activiteiten ter ondersteuning van leidinggevenden. Omdat we merken dat er van hen een extra taak wordt verwacht, namelijk op afstand sturen en ondersteunen waar dit nodig is. Het gaat erom dat je als leidinggevende zelf om moet schakelen en daarnaast ook nog eens oog moet hebben voor de behoeftes van je medewerkers in deze bijzondere tijd. En die behoeftes zijn niet altijd makkelijk te bepalen op afstand. Sommige medewerkers hebben veel behoefte aan een informeel praatje en sommige juist helemaal niet. Sommige medewerkers ervaren deze situatie (werk en privé) als heel lastig en hebben echt hulp nodig, maar vinden dat soms ook moeilijk aan te kaarten. Een hele klus om als leidinggevende dus goed in te voelen wat er van je verwacht wordt.
Het P&O-team is nu druk bezig met het organiseren van workshops en ondersteuning voor leidinggevenden. Zo staan er interne online bijeenkomsten op het programma met leidinggevenden en onze directie om zo een gezamenlijk geluid te hebben en elkaar te helpen bij issues die spelen. Ook worden er sessies georganiseerd met externe sprekers. Zij geven op afstand online inspiratiesessies voor leidinggevenden. Bijvoorbeeld over ‘waarom we bepaalde dingen doen’; is dit omdat het zo hoort of omdat het echt nut heeft en bijdraagt? En hoe coach je als leidinggevende je team op deze manier, welke prioriteiten, waarde en een doel geef je aan het werk dat ze doen?
Daarnaast zijn onze P&O-adviseurs continu in contact met onze leidinggevenden om ze proactief te ondersteunen.
Kantoor versus thuis blijven werken
Menzis houdt zich uiteraard aan het advies van het RIVM. Collega’s werken in ieder geval tot 1 september zo veel mogelijk thuis. Paul Jonker: “. Sommige collega’s zijn niet in de gelegenheid om thuis makkelijk hun werk te doen, om diverse redenen. Voor anderen geldt dat veel minder. Maar kantoor is veel meer dan alleen een persoonlijke werkplek. Het is ook waar we elkaar ontmoeten en samen creëren. Vanaf 1 juli gaan we een aantal pilots organiseren om met kleine groepen medewerkers weer naar kantoor te komen. We zoeken daarbij naar manieren om ons kantoor goed in te richten, maar ook om flexibel te zijn en te leren van de stappen die we zetten. Natuurlijk altijd met de veiligheid van onze medewerkers voorop.”
Vertrouw op je medewerkers!
Wiegman: “Deze crisis biedt ook volop kansen. Het ontwikkelt onze bedrijfscultuur. Ik merk dat er tijdens deze crisis nog meer daadkracht in de organisatie zit. Ik hoop dat we een manier vinden om dat vast te kunnen houden post-corona. Daarnaast is ook het thuiswerken iets dat wat mij betreft een gewoonte is die we mogen vasthouden.” Haar tip voor andere organisaties? “Vertrouwen! Vertrouw op je medewerkers dat ze gedreven en bekwaam genoeg zijn om ook op afstand hun taken zo goed mogelijk uit te willen en kunnen voeren. Vertrouwen geeft eigenaarschap en zorgt voor een positief sentiment. In mijn ogen de gouden tip voor elke organisatie.”