Welke rol kan de inrichting van een werkplek hebben op medewerkers? Om dat te onderzoeken is Menzis anderhalf jaar geleden een samenwerking aangegaan met de Hanzehogeschool over de gezonde werkplek van de toekomst. Wat zijn de meest opvallende resultaten? En wat kan u daar straks als werkgever mee? Marieke Meyer, specialist preventieve interventies bij Menzis licht de eerste resultaten toe.
1 Wat houdt het Living Lab in?
Marieke Meyer: “Het is een plek waar medewerkers hun dagelijks werk doen, terwijl we gegevens verzamelen over onder andere hun gedrag, beweging, gezondheid en de werkruimte waar ze zich begeven. Dat gebeurt met behulp van sensoren, die de temperatuur, het Co2-gehalte en de luchtvochtigheid meten. Zogenoemde iBeacons volgen bewegingen in de ruimte, en wearables zoals de Fitbit houden de beweging en hartslag bij. Daarnaast vullen de medewerkers vragenlijsten in over hoe ze zich voelen en of ze zich goed kunnen concentreren. Met al deze gegevens bij elkaar kunnen we iemand adviseren om bijvoorbeeld meer te bewegen of beter te ontspannen”
2 Hoe is Menzis hierbij betrokken?
“We ondersteunen mensen graag om meer uit hun gezondheid te halen zodat zij zich energieker, vitaler en zelfverzekerder te voelen – zowel op het werk als privé. ‘leefkracht’ noemen we dat. We zijn partners van Healthy Workplace omdat we naast consumenten ook werkgevers ondersteunen bij een gezonde leefstijl. We volgen ook onze eigen medewerkers en hebben de intentie om in september een tweede locatie van het Living Lab te openen bij Menzis. Andere partners van Healthy Workplace zijn onder andere energieleverancier Engie en Hanzehogeschool Groningen.”
3 Wat zijn de eerste resultaten van het Living Lab?
De eerste onderzoeken hebben interessante inzichten opgeleverd. Zo blijkt dat veel werkgevers een gezonde werkomgeving willen realiseren maar daarbij stuiten op lastige vragen zoals welke interventies effectief zijn of welke investering levert nu echt gezondheidsbaten op. “Het blijkt bijvoorbeeld dat de medewerkers die in het begin heel enthousiast zijn over het werken aan de zit-stabureau’s, na twee weken vergeten om te gaan staan”. Mensen willen graag bewegen maar vinden het lastig om een duurzame gedragsverandering te realiseren. “Best logisch als je in de flow van je werk ben. Duurzame gedragsverandering is gewoon heel lastig. Voorlichting, begeleiding en cultuurverandering is hierbij nodig. Dit zal Healthy Workplace de komende tijd verder onderzoeken.
Uit de eerste onderzoeken komt ook naar voren dat er veel behoefte is aan plekken om te ontspannen tijdens de werkdag, het liefst in de buurt van natuurlijke (en groene) elementen.
Verder blijkt dat medewerkers inzage in meetwaarden (zoals Co2-gehalte) en temperatuur in de werkomgeving) interessant vinden, maar dat dit niet voldoende is om gezond gedrag te bevorderen. Medewerkers hebben meer behoefte aan specifieke, persoonsgebonden informatie en aan tips om zelf de omgevingscondities te kunnen beïnvloeden.
4 Wat kunt u als werkgever daar (straks) mee en wat kunt u verder nog verwachten?
“De inzichten uit de onderzoeken zullen we delen met u als werkgever. Zo krijgt u als werkgever inzicht hoe de meeste gezondheidswinst is te behalen én of het ook financieel haalbaar is om aanpassingen door te voeren. “We gaan nog verder met ons onderzoek naar de gedrag en gezondheidseffecten van de werkplek en werkomgeving. En grote kans dat er een persoonlijk dashboard per medewerker komt, met een advies op maat waarmee deze zijn werkplek straks zelf comfortabeler kan maken. Dat is iets waar we de komende jaren mee aan de slag aan”.
Terug naar HOME