Ik heb een depressie. Wat betekent dat?

Heeft u een depressie? En wilt u hier meer over weten? We leggen u uit wat een depressie is en waar u betrouwbare informatie vindt. Ook geven we tips voor een (eerste) gesprek met uw behandelaar.

Een depressie | kenmerken en symptomen

Iedereen voelt zich wel eens slecht. Maar een depressie is anders. De somberheid is niet meer ‘normaal’  en gaat maar niet over. Iemand vindt niets meer leuk en blijft maar piekeren. Alle klachten ontregelen iemands leven. Een depressie is niet makkelijk te herkennen en niet alle depressies zijn hetzelfde. 

Hoe ontstaat een depressie? 

Een depressie komt van alle geestelijke aandoeningen het meest voor: 1 op de 5 mensen krijgt het. En iedereen kan het krijgen. Vaak komt dit door een verschillende dingen tegelijkertijd, zoals een nare gebeurtenis, een moeilijke jeugd of een ziekte. 

Betrouwbare informatie over depressies

Uw artsen of specialisten vertellen u wat een depressie is en wat u eraan kunt doen. Heeft u toch nog vragen? Of wilt u er meer over lezen. Kijk dan op de volgende websites: 

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

 • Tip 1: Zet uw vragen op papier

  Bedenk vooraf wat u wilt weten en schrijf die vragen op. Neem deze lijst mee naar het gesprek.

 • Tip 2: Schrijf mee of neem op met Consult+

  Maak tijdens het gesprek aantekeningen. Zo kunt u achteraf gemakkelijk de informatie weer terugvinden. Als u met volledige aandacht wilt luisteren dan kunt u het gesprek ook opnemen met uw mobiele telefoon. Dat kan bijvoorbeeld met de app Consult+. Overleg wel eerst met de arts of het goed is dat u het gesprek opneemt.

 • Tip 3: Stel vragen

  Stel gerust alle vragen die u wilt stellen. Vraag altijd door, bijvoorbeeld als er een vakterm wordt gebruikt die u niet begrijpt. Wanneer u alles goed begrijpt dan kunt u de rest van het gesprek makkelijker volgen. De arts is er om al uw vragen te beantwoorden.

  Stel in ieder geval deze 3 goede vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?

  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

  • Wat betekent dat in mijn situatie?

 • Tip 4: Neem iemand mee

  Twee mensen onthouden meer dan een. Neem gerust uw partner mee, een familielid of een goede vriend(in). Niet alleen ter ondersteuning, maar bijvoorbeeld ook om aantekeningen te maken of vragen te stellen.

Heeft u twijfels over de diagnose? 

U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.

Kies zelf uw zorgaanbieder

Veel mensen gaan naar een zorgaanbieder waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een zorgaanbieder die dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf waar u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Zorgvinder

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.