Hulp bij psychische klachten

Bij sommige mensen gaan psychische klachten vanzelf over. Of is een online cursus voldoende. Komt u er zelf niet uit? Dan is er gelukkig professionele hulp. Uw huisarts bepaalt samen met u welke zorg het beste bij uw klachten past.

In het kort

  • Door psychische klachten kunt u zich somber, verward, angstig en gespannen voelen.

  • Als de klachten weinig invloed hebben op uw leven, dan kunt u vaak bij uw huisarts behandeld worden.

  • Als de klachten meer invloed hebben op uw leven, dan kan de huisarts u verwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog, psychotherapeut of psychiater.

Op Thuisarts.nl leest u meer over psychische aandoeningen, wat u zelf kunt doen en wat voor hulp er is. 

Meer over psychische klachten

Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgt te maken met 1 of meer psychische aandoeningen. Stemmingsstoornissen zoals een depressie, angststoornissen en zogenaamde 'middelenstoornissen' zoals een verslaving komen het meeste voor. Bij veel mensen heeft dit invloed hun dagelijkse leven, zoals op het werk en in relaties. Gelukkig zoeken veel mensen hulp. Dit begint meestal bij de huisarts.

Psychische zorg voor jongeren

Zorg voor jongeren tot 18 jaar is anders geregeld. Deze jeugdzorg wordt geregeld via de gemeente. 

Naar de huisarts

Met de huisarts bespreekt u de klachten en de behandelmogelijkheden. Waar en door wie u behandeld wordt, bepaalt u samen. Dat kan zijn:

  • in de huisartsenpraktijk, door de huisarts of een praktijkondersteuner
  • door een vrijgevestigde behandelaar of in een instelling, door bijvoorbeeld een psychiater, een psychotherapeut, een (klinisch) psycholoog of klinisch geriater

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

Welke hulp is er?

Kies zelf uw zorgaanbieder

Veel mensen gaan naar een zorgaanbieder waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een zorgaanbieder die dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf waar u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Zorgvinder

Vergoedingen

De Basisverzekering vergoedt de kosten die te maken hebben met uw diagnose, zoals huisartsbezoek, GGZ-behandelingen en eventuele medicijnen. U betaalt wel eigen risico. Voor de kosten die u maakt bij uw huisarts betaalt u meestal geen eigen risico

Bemiddeling bij wachttijden

Kunt u niet op korte termijn terecht bij uw zorgaanbieder? We zoeken voor u uit of het sneller kan. Dat is vaak zo. Door te bemiddelen bij wachttijden wordt u gemiddeld 48 dagen sneller geholpen. Deze service is gratis en benadeelt andere patiĆ«nten niet. U leest er meer over op onze pagina over bemiddeling bij wachttijden.

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.